Agenda politică - Urmașii Marii Uniri
Eurodeputatul social-democrat Emilian Pavel a demarat proiectul „Urmaşii Marii Uniri”, care îşi propune să cinstească memoria bihorenilor participanţi la Unirea de la Alba Iulia din 1918. De asemenea, prin acest proiect se doreşte evidenţierea rolului major al județului Bihor și al Oradiei în desfășurarea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia.
În 1 Decembrie, eurodeputatul orădean Emilian Pavel a anunţat demararea proiectului „Urmașii Marii Unirii”, „din dorința de a cinsti memoria participanților din județul Bihor la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din Decembrie 1918”. Potrivit lui Pavel, prin acest proiect se doreşte aducerea în atenţia românilor sacrificiul şi devotamentul delegaţilor bihoreni la Alba Iulia. „Vrem să îi cinstim făcându-le cunoscute poveștile și mărturiile pentru generația de azi și realizând o punte de legătură și de acțiune între trecutul nostru și prezent. Valorile generației de la 1918, pentru care acești oameni au luptat și s-au sacrificat trebuie, credem noi, să reprezinte modelul unei noi generații de români care să ducă România mai departe, să îi asigure locul cuvenit în cadrul construcției europene, și să ne facă pe toți mai uniți și mai activi în calitate de cetățeni”, menţionează Emilian Pavel. Eurodeputatul orădean a mai precizat că a fost marcat şi impresionat de conţinutul Rezoluției de la Alba Iulia din 1918, pe care îl conideră „un text modern, progresist, vizionar, bazat pe valori care stau azi la temelia Uniunii Europene”. „Abia ieșiți, și încă nu pe deplin, dintr-un mileniu de subjugare, românii participanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia doreau și proclamau libertatea, democrația, drepturi sociale, iubire și entuziasm pentru celelalte națiuni subjugate și proaspăt eliberate, dorința de bună conviețuire, smerenie față de jertfa soldaților români căzuți pentru unirea țării, recunoștință față de aliați și, nu în ultimul rând, fapt remarcabil, vot egal pentru femei și bărbați! În acest sens, ne dorim să subliniem de asemenea contribuția importantă dar de prea multe ori neglijată a femeilor la realizarea Marii Uniri”, susţine Emilian Pavel. Proiectul îşi mai propune evidenţierea rolului major al județului Bihor și al Oradiei în desfășurarea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia.
În primă etapă, proiectul constă în identificarea urmașilor direcți ai participanților la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1918. Astfel, acțiunile cheie demarate cu ajutorul partenerilor și a voluntarilor (studenți ai Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din Oradea), sunt identificarea și contactarea urmașilor prin munca de cercetare în Arhivele Naționale, arhivele bisericilor, Evidența Populației, colaborare cu istorici și profesori de la Universitatea din Oradea și de la școli din întregul județ, colectarea de date la fața locului în satele delegaților din județul Bihor. De asemenea, proiectul prevede realizarea, în parteneriat cu Universitatea din Oradea, școlile și parohiile din județul Bihor, a colectării și redactării de mărturii privind delegații și urmașii lor; realizarea unui portal online interactiv dedicat Centenarului, mărturiilor despre delegați, cât și promovării acțiunilor partenerilor; colectarea de materiale multimedia, relevante pentru scopul proiectului; contribuții scrise de la parteneri sau alți colaboratori, cu privire la momente cheie sau personalități de excepție din acea perioadă, care vor fi publicate pe portalul online al proiectului; organizarea de seminarii, conferințe, dezbateri, precum și alte activități de promovare cu tematica Marii Uniri.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.