Primarul Ilie Bolojan a anunţat ieri că Asociaţa Municipiilor din România lucrează la un amendament la legea bugetului, prin care autorităţile locale să primească o cotă de aproximativ 70% din impozitul pe venit, astfel încât să fie compensată pierderea cauzată de reducerea impozitului de la 16 la 10%. De asemenea, Bolojan a făcut apel la parlamentarii bihoreni să nu adopte bugetul de stat pentru anul 2018 în forma propusă de Guvern.

 

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute ieri, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a prezentat sumele pe care Guvernul estimează că vor fi obţinute pe raza municipiului din impozitul pe venit, precum şi compensaţia care va fi alocată pentru a acoperi consecinţele reducerii impozitului de la 16 la 10%. Astfel, potrivit proiectului de buget prezentat de Guvern, din Oradea se va colecta, estimativ, 306,9 milioane lei din impozitul pe salarii. Din această sumă, 131,9 milioane lei va fi alocată direct bugetului local al Oradiei, iar Guvernul va aloca, suplimentar, pentru echilibrarea acestui buget, 32,9 milioane lei. Primarul Ilie Bolojan a menţionat că aceste sume sunt apropiate de prognozele făcute de municipalitate, astfel că deficitul va fi de 9 milioane de euro. „Prognozele pe care le-am  făcut acum două săptămâni au fost corecte. Guvernul este chiar mai optimist și consideră că dezvoltarea va depăși acea pondere de 10%. Noi am estimat că Guvernul ne va compensa 6,25 milioane de euro, iar Guvernul ne propune o compensare de aproximativ 7,1 milioane de euro, dar având în vedere că creșterea estimată de Guvern este mult mai mare, deficitul conform bugetului propus de către Ministerul de Finanțe este de 9 milioane de euro”, a declarat Bolojan. Potrivit primarului Oradiei, este absurd să muți cel puțin 1 miliard de euro de la bugetele locale la bugetul de stat, pentru că „decapitalizând municipiile de județ, locomotivele economice ale României, practic dezvoltarea economică nu va mai fi cea programată, ci va fi mult încetinită în anii următori”. El a adăugat că a participat marţi, 5 decembrie, la întâlnirea pe care Ministerul Finanţelor a avut-o cu primarii.

„Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au recunoscut că nu mai au bani şi trebuie să recurgă la această măsură pentru a putea face investiţii”, susţine Bolojan. În aceste condiţii, Asociaţia Municipiilor din România pregăteşte un amendament la proiectul legii bugetului, aflat în Parlament, prin care să fie „restaurată autonomia locală” a administraţiilor publice. Mai exact, primarii vor să majoreze la aproximativ 70% cota din impozitul pe venit care este alocată direct la bugetele locale, pentru a compensa pierderile cauzate de reducerea impozitului de la 16 la 10%.

„Fac de pe acum un apel către toți parlamentarii din județul Bihor să nu voteze bugetul de stat în această formă în care a fost propusă, ci să voteze amendamentul pe care sperăm să îl depună până în cursul zilei de mâine Asociația Municipiilor din România, amendament care ar genera o formulă cât mai corectă, menită  să asigure veniturile orașelor din România la nivelul anilor trecuți. În cazul în care acest amendament va trece, la prima ședință de Consiliu Local vom readuce nivelul impozitelor locale la nivelul de anul trecut, pentru că majorarea de impozite a fost exclusiv o consecință a măsurilor fiscale luate de Guvernul României”, a declarat Ilie Bolojan.