Consiliul Județean Bihor a aprobat săptămâna trecută, într-o ședință de îndată desfășurată în sistem video, alocarea a 200.000 lei pentru testarea Covid-19 în comunitățile de romi din județ, respectiv 185.000 lei pentru achiziționarea a 185 de tablete pentru copiii care studiază în școlile speciale din județ.

Joi, 30 aprilie, a avut loc ședința de îndată a Consiliului Județean Bihor, pe ordinea de zi figurând patru proiecte, printre care rectificarea bugetului. Președintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a anunțat că a discutat cu conducerea Aeroportului Oradea, care a fost de acord să renunțe la un milion de lei din bugetul de 9 milioane lei, pentru că s-au făcut unele economii. Din acești bani, 185.000 lei vor fi alocați pentru achiziționarea a 185 de tablete pentru elevii din învățământul special. ”S-a anunțat alaltăieri că se închid școlile. După cum știți, noi avem în subordine școlile speciale”, a precizat Pasztor, adăugând că, printr-o adresă primită de la Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Consiliului Județean i s-a solicitat să asigure tablete pentru elevii din învățământul special, astfel încât aceștia să poată urma cursurile online. Totodată, Pasztor a menționat că, în urma discuțiilor cu directorii instituțiilor de învățământ din subordine, s-a stabilit că e nevoie de 185 de tablete, care vor fi împărțite astfel: 60 la Liceul Tehnologic nr. 1 Oradea, 20 la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Bonitas Oradea, 30 la CSEI Orizont Oradea, 5 la CSEI Cristal Oradea, 40 la CSEI Popești, 30 la CSEI nr. 1 Oradea. Tot prin rectificarea bugetără, 315.000 lei vor fi direcționați către fondul de rezervă pentru situații de urgență, iar din această sumă 200.000 lei vor fi alocați municipiului Oradea, urmând să ajungă la Spitalul Municipal, care îi va folosi pentru testarea Covid-19 în comunitățile de romi din județ. Acești bani ar ajunge pentru 2.000-2.500 de teste.

 

PNL vrea bani pentru primării

La finalul ședinței, liderul grupului PNL Ionel Avrigeanu i-a cerut președintelui Pasztor Sandor să convoace o ședință extraordinară pentru repartizarea banilor din cote defalcate către primării, atrăgându-i, totodată, atenția că majoritatea în CJ s-a schimbat. „Ținând cont că suntem la jumătatea anului și știm cu toții că foarte multe primării se confruntă cu probleme financiare, inclusiv legate de asigurarea cheltuielilor de funcționare, vă propunem, dle președinte, să pregătiți o ședință extraordinară a Consiliului Județean în care să repartizăm cotele defalcate. De asemenea, vreau să vă mai spun un lucru: conform protocolului pe care îl cunoașteți și în spiritul acestui protocol există azi în CJ o altă majoritate, care a fost dovedită la votul pe buget. Să țineți cont de acest lucru în momentul în care pregătiți ședința. Dacă nu pregătiți dumneavostră aceastăședință, dle președinte, grupul de consilieri PNL va convoca o ședință extraordinară cu acest punct pe ordinea de zi”, a precizat Avrigeanu, făcând referire, în intervenția sa, la protocolul semnat anul trecut de președinții filialelor județene ale PNL, UDMR, PSD și ALDE cu privire la proiectele susținute la nivelul județului, dar și cu modul de împărțire a banilor către primării. Vicepreședintele Ioan Mang a replicat că, potrivit protocolului împărțirea este decisă de formațiunile aflate la conducerea executivă a CJ Bihor, nu de majoritatea din consiliu. „Se presupune că atunci când există o conducere executivă aceasta are și majoritate. Azi, conducerea executivă nu are majoritate în CJ”, a insistat liderul grupului PNL.