Osteoporoza este o boală care afectează masa osoasă, determinând rarefierea acesteia, crescând riscul de fractură. În lipsa unei depistări precoce, boala evoluează timp îndelungat, silenţios, fără semne clinice la început. Complicaţiile apar mai târziu, când bonavul suportă fracturi la încheietura mâinii, şold etc., acestea fiind asociate cu dureri cronice, deformităţi, anchilozări.

Această boală a fost mult timp considerată ca o stare normală a vârstnicilor, neacordându-i-se atenţia cuvenită. În ultima vreme, medicina modernă susţine că osteoporoza nu este specifică numai generaţiei a treia, ea apare şi la persoanele mai tinere. Dacă boala este depistată într-o fază incipientă, eficienţa intervenţiei este mai mare. E bine ca boala să fie tratată înainte ca bolnavul să sufere primele fracturi, deoarece o primă fractură va determina apariţia altora. Osteoporoza poate fi prevenită, indiferent de sex şi vârstă, printr-o activitate fizică adecvată şi un aport de calciu corespunzător.
În cadrul Zilei Mondiale a Osteoporozei, sâmbătă 20 octombrie, începând cu ora 12.00, Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei din România (ASPOR) va lansa o campanie care îşi propune să convingă cât mai multe persoane să îşi determine riscul de fractură osteoporotică şi să acţioneze în sensul diminuării lui. Cei care prezintă acest risc îşi vor putea determina gratuit densitatea osoasă cu ajutorul aparatelor montate în incinta complexului Lotus Market.