După îndelungi dezbateri şi încercări de finanţare a sistemului medical bihorean, autorităţile centrale au reuşit în cele din urmă să introducă investigaţiile oncologice într-un program naţional de sănătate. Cu acest prilej, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a fost prezent sâmbătă la Centrul Pozitron Diagnosztika din Oradea, unde a înmânat contractrul pentru examinările gratuite, o premieră pentru domeniul medical din România.

 

După cum afirmă şi oficialii Sănătăţii, sistemul sanitar românesc a ajuns într-o etapă remarcabilă, care s-a fructificat după mai mulţi ani de pregătiri şi peste o mie de examinări PET/CT efectuate la Centrul de diagnostic al cancerului, Pozitron Diagnosztika, din Oradea. În cadrul celei de-a doua vizite în oraşul de pe Crişul Repede de la ocuparea funcţiei, ministrul Sănătăţii, bihoreanul Cseke Attila, a anunţat, în premieră, că în decursul acestui an vor fi decontate 1.700 de investigaţii oncologice la Centrul Pozitron PET/CT, din Oradea, în comparaţie cu cele 800, care vor urma să fie decontate unui centru de specialitate din Capitală. "Am luat în calcul, încă din luna ianuarie, introducerea a opt programe şi subprograme naţionale de sănătate. În cazul acestui program de oncologie, Oradea se înscrie direct pe locul întâi", a declarat Cseke. Decizia ministrului Sănătăţii a fost luată în urma numărului mare de investigaţii oncologice private, peste 1.000, efectuate de Centrul orădean, încă de la inaugurarea acestuia în urmă cu doi ani. "Ne-am gândit la o structură flexibilă, care să permită bolnavilor să beneficieze de investigaţii oncologice gratuite, iar statul are datoria de a se implica. Vizita mea de azi (n.r. - sâmbătă) arată că nu am făcut promisiuni pe care să nu le pot respecta, ci am demonstrat concret că se poate face ceva", a mai precizat ministrul Sănătăţii. Potrivit acestuia, examinarea PET/CT va putea fi efectuată doar la solicitarea medicului specialist şi numai pacienţilor care prezintă justificare oncologică.

Liber la examinările oncologice gratuite

"Decontarea investigaţiei pentru numărul de pacienţi prin Casa de Asigurări de Sănătate are o importanţă extraordinară, deoarece în România numărul noilor cazuri de cancer este de aproximativ 120.000, iar 60% dintre aceştia necesită examinarea PET/CT", a punctat Attila Cseke. Până în prezent, această metodă de diagnosticare a fost posibilă exclusiv prin finanţare proprie, din buzunarul bolnavilor, pentru care aveau de plătit câteva mii de lei. Pentru finanţarea celor 2.500 de investigaţii oncologice, în Oradea şi Bucureşti, Ministerul Sănătăţii a alocat suma de 10 milioane de lei. Potrivit managerului centrului orădean, Tombor Balint, odată cu introducerea examinării PET/CT în programul naţional, se deschid noi perspective în asistenţa medicală oncologică românească, dar în special orădeană. Prezent la eveniment, viceprimarul Rozalia Biro i-a înmânat ministrului o placă cu stema Oradiei, în semn de mulţumire pentru ajutorul acordat bolnavilor bihoreni. "Să nu uităm că fără ajutorul fostului episcop romano-catolic Tempfli Jozsef, care a obţinut clădirea în care acum centrul Pozitron îşi desfăşoară activitatea, nu am fi reuşit să facem atâtea lucruri pentru comunitate", a consemnat viceprimarul Biro.

 

Examinarea de tip PET/CT este cea mai modernă metodă de diagnostic în oncologie, rolul său fiind de a depista cu cea mai mare precizie dacă în organismul bolnavului au loc modificări maligne. Centrul Pozitron din Oradea a fost deschis în urmă cu doi ani şi poate asigura anual 5.000 de investigaţii.