Pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a apărut luni, 4 martie, cea de-a doua ediție a Ghidului asiguratului, evenimentul fiind semnalat printr-un comunicat de presă.

„Actuala ediție a Ghidului asiguratului era necesară, la peste doi ani de la apariția primei ediții, în condițiile în care în acest răstimp pachetele de servicii pentru persoanele asigurate și neasigurate s-au lărgit considerabil. Totodată, în redactarea acestei ediții s-a ținut cont de propunerile și recomandările primite de CNAS după parcurgerea ediției precedente a ghidului”, se arată în documentul citat. [...] „A doua ediție a Ghidului asiguratului, lansată astăzi, are ca scop creșterea gradului de cunoaștere a serviciilor oferite în cadrul sistemului de asigurări de sănătate și a modului de funcționare a acestui sistem. […]

Totodată, lansarea noii ediții a Ghidului asiguratului este primul pas al unei campanii de informare publică despre drepturile și obligațiile asiguraților, ce se va desfășura pe parcursul următoarelor luni”.

Întins pe 52 de pagini și cu un aspect atractiv, bogat în imagini, noul Ghid al asiguratului este structurat în trei capitole: „Informații generale”, care oferă date generale despre sistemul asigurărilor sociale de sănătate, pachetele de servicii, calitatea de asigurat, drepturile și obligațiile ce derivă din aceasta, Cardul național de sănătate; „Domenii de asistență” (medicul de familie, medicul specialist, analizele de laborator și investigațiile imagistice, asistența spitalicească, medicul dentist/stomatolog, serviciile de recuperare medicală, medicina fizică și de reabilitare, consultațiile de urgență la domiciliu și transportul neasistat, îngrijirea la domiciliu, medicamente compensate și dispozitivele medicale); „Teme speciale”, precum măsurile pentru femeia însărcinată, Cardul european de sănătate și formularele europene, rambursarea cheltuielilor medicale în alte țări, programele naționale de sănătate curative și concediile medicale.

Vorbind despre noul Ghid al asiguratului, juristul Dorel Dulău, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor, a subliniat elementele de noutate ale ediției actuale: „Așa cum este definit, Ghidul asiguratului este ghidul virtualului și potențialului pacient asigurat - noi ne referim la cel bihorean - și furnizează date cu privire la pachetele de servicii medicale ale asiguraților, la drepturile și obligațiile acestora, dar, ca noutate, abordează și teme speciale, precum măsurile pentru femeile însărcinate, programele naționale de sănătate curative, care sunt gestionate de instituția noastră sau concediile medicale.

Deosebit de importantă este acea parte a Ghidului unde sunt detaliate pachetele de servicii pentru fiecare domeniu de asistență medicală, precum și modul în care pacienții pot beneficia de aceste servicii, cu ce regularitate și pentru ce afecțiuni”.

Șeful CAS Bihor a mai evidențiat câteva servicii medicale și drepturi ale asiguratului: „Aș sublinia domeniul consultațiilor la domiciliu, cu precizarea că acestea se acordă doar asiguraților nedeplasabili din motiv de invaliditate permanenta sau invaliditate temporară, asiguraților cu boli cronice sau cu un episod acut sau subacut ce nu permite deplasarea la cabinet, copiilor până la un an, celor până la 18 ani cu boli infectocontagioase, precum și lăuzelor.

Totodată prevenția este un subiect de actualitate și, ca urmare, este detaliată în mod sugestiv, pe intervale de vârstă.

Pentru că județul nostru, unul de graniță, cu foarte mulți bihoreni care se deplasează în străinătate, sunt foarte importante și prevederile referitoare la Cardul european de asigurări sociale de sănătate și certificatul provizoriu de înlocuire a  acestuia”.

La finalul dialogului nostru, directorul general Dorel Dulău a oferit detalii despre pachetul de bază pentru asigurați și despre cel minimal pentru neasigurați: „Persoanele asigurate beneficiază de pachetul de bază de servicii medicale care cuprinde: servicii furnizate de medicul de familie, medicul specialist din ambulatoriu sau spital, investigații paraclinice, îngrijiri medicale și paliative la domiciliu, medicamente compensate, dispozitive medicale, servicii de recuperare medicală, medicină fizică și reabilitare, conform prevederilor legale.

Cât privește persoanele neasigurate, acestea beneficiază de un pachet minimal de servicii medicale care sunt acordate în caz de urgențe medico-chirurgicale și boli cu potențial endemo-epidemic, monitorizarea evoluției sarcinii și a lăuziei, servicii de planificare familială și de prevenție”.

Noul Ghid al asiguratului este postat pe site-ul CNAS și pe cele aparținând caselor județene de asigurări de sănătate, linkul fiind  https://cnas.ro/ghidul-asiguratului/.