Glucidele, principala sursă energetică a întregului organism, sunt indispensabile vieţii. Chiar dacă organismul îşi poate sintetiza singur glucoza, aceasta nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică.

O raţie alimentară echilibrată trebuie să includă şi 4-5 gr glucide/kg corp/zi, cu un raport de proteine:glucide:lipide de 1:1:4, aceste date fiind raportate la greutatea ideală a unui individ, şi nu la cea actuală, de care, de altfel doreşte să scape. Se înţelege din acest raport că, nu trebuiesc excluse total din nicio dietă sau cură de slăbire, cum ar fi, de exemplu, cea exclusiv cu supă de varză. Se ştie că organismul are nevoie şi de fibre alimentare (polizaharide, glucide, cu alte cuvinte), dar care nu pot fi digerate de corp şi astfel sunt eliminate ca atare. Ele se găsesc, în special, în fructe şi legume proaspete, cum ar fi mere, varză, morcovi etc. Acestea sunt foarte indicate în curele de slăbire, dar şi pentru buna sănătate a organismului, deoarece principalul lor efect este de a preveni constipaţia, şi prin aceasta, pe termen lung, cancerul de colon. Trebuie ţinut cont de faptul că acestea pot conţine fitaţi (acid fitic), care fixează calciul, magneziul şi fierul din alimentaţie, şi pe care organismul îi elimină împreună cu ele. De aceea ar fi indicat evitarea consumului concomitent al legumelor proaspete cu produse care conţin aceste elemente atât de necesare, cantitatea zilnică recomandată de fibre fiind de minim 27 gr şi maxim de 40 gr. Pentru a sublinia importanţa glucidelor într-o alimentaţie echilibrată, vom menţiona câteva din rolurile lor în organism: sursă energetică, în special pentru creier, la procesul de învăţare, atenţie şi concentrare; pentru spermatozoizi, cu rol deosebit în fertilitatea masculină; scutesc proteinele de la rolul energetic; ajută organismul să utilizeze eficient lipidele; intră în structura unor substanţe deosebit de importante cum ar fi, de exemplu, heparina (substanţă ce împiedică formarea cheagurilor de sânge în interiorul vaselor sangvine); creşte rezistenţa organismului la substanţe toxice; riboza (un glucid) intră în structura acizilor nucleici ADN şi ARN care sunt prezente în toate celulele corpului uman. Sursele de glucide sunt, în primul rând, binecunoscutele dulciuri, însă se mai găsesc şi în pâine, cereale (ce conţin şi fibre alimentare), băuturi răcoritoare, fructe (sub formă de fructoză, substanţă ce face să se elimine mai lent energia din corp). Organismul cheltuie mai multă energie proprie pentru a obţine glucoza necesară din fructoză, şi acest lucru o face importantă de folosit în curele de slăbire şi poate fi consumată şi de diabetici. Ar fi recomandat să evitaţi consumul de struguri şi fructe uscate, deoarece acestea conţin cantităţi mari de glucoză şi nu de fructoză. În încheiere, nu trebuie uitate glucidele de toate felurile din alimentaţie, dar nu faceţi excese şi raportaţi-vă mereu la greutatea pe care ar trebui să o aveţi şi nu la cea actuală.