Hameiul, o plantă folosită din vechime
Denumită popular hamei, camalău, himel, mălugă sau tofolean, Humulus lupulus este o plantă perenă, căţărătoare (la fel ca fasolea) ca o liană, cu tulpina lungă de 3-5 m. În scopuri terapeutice, de la hamei se folosesc doar conurile (inflorescenţe femele). În diverse preparate, conurile de hamei exercită asupra organismului uman acţiuni neurosedative, calmante, relaxante, antiseptice, bacteriostatice, antispastice, diuretice, depurative, stimulatoare a secreţiilor gastrice, aromatizante. Fitoterapia recomandă remediile din conuri de hamei în boli ale sistemului nervos: planta s-a folosit în vechime ca leac pentru melancolie, insomnie, nevroze, isterie, reglarea tulburărilor nervoase, ameţeli, boli ale aparatului digestiv: gastrite, uşurarea digestiei, crampe stomacale, eliminarea gazelor din stomac, afecţiuni hepatice, insuficienţă biliară, bronşite, acnee, seboree, reumatism şi gută. Pentru uz intern, se prepară o infuzie din 1 lingură conuri uscate la 200 ml apă clocotită. Se infuzează 10 minute, se strecoară şi se bea cantitatea fracţionată în 3 reprize/zi, înainte de mesele principale. Cu efecte de somnifer şi calmant nervos, se bea câte un ceai seara, înainte de culcare. Infuzia se utilizează şi în tratamentul bacteriostatic şi antituberculos. Foarte eficientă este şi tinctura din 10 g conuri în 100 ml alcool alimentar de 90°, care se lasă la macerat timp de 7 zile, se strecoară şi se ia câte o lingură/zi. În uz extern, infuzia din 100 g conuri uscate la 100 ml apă în clocot, aplicată sub formă de comprese pe faţă, combate acneea şi seboreea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.