Macul roşu, bun pentru bolile respiratorii
Macul roşu de câmp sau macul iepuresc (Papaver rhoeas) este o plantă de o rară frumuseţe, care impresionează prin florile sale roşii.
În fitoterapie, de la macul roşu de câmp se utilizează exclusiv petalele, numite tradiţional "paparoane". Petalele sunt delicate şi se deteriorează uşor. De aceea, ele nu trebuie aglomerate sau presate. Colectarea se face manual, petală cu petală, materialul adunându-se în cutii de carton. Uscarea se face la umbră. În urma procesului de uscare, petalele îşi pierd 85 la sută din greutate. Infuzia se obţine din 1-2 linguriţe petale uscate şi mărunţite la 200-250 ml apă clocotită; se infuzează 10 minute în vas acoperit, se îndulceşte după gust şi se beau 1-2 ceaiuri călduţe în cursul zilei. Această infuzie se consumă în afecţiuni pectorale şi în tratamentul insomniilor moderate (înainte de culcare). Tratează bolile respiratorii acute cu tuse, bronşite, astm bronşic, laringite, tuse, răguşeală, răceală, stări gripale. Aceste efecte se intensifică dacă se face un amestec din petale de mac, flori de nalbă, flori de tei, frunze de pătlagină, de ciuboţica cucului şi cimbrişor. Cu excepţia tusei astmatice, se recomandă evitarea administrării preparatelor pe bază de petale de mac roşu de câmp în bolile respiratorii cronice.
Acţiuni benefice ale macului roşu de câmp se obţin şi în combaterea insomniilor la adulţi şi copii, a stărilor de nervozitate, în aritmiile funcţionale şi în crampele abdominale. Pentru combaterea obezităţii se preferă un amestec din mac roşu (10 g), muşeţel (20 g), urzică moartă (20 g), passiflora (20 g). Se face infuzie din 1 linguriţă amestec la 200 ml apă, din care se bea câte o cană dimineaţa şi una seara. În uz extern, infuzia de mac roşu are efecte împotriva ridurilor, prin curăţirea tenului în fiecare dimineaţă şi seară. Tot infuzia este eficientă în gargarisme (pentru faringite şi angine), spălături (în blefarite oculare) şi cataplasme calde cu petale opărite (în abcese dentare).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.