Salvia, planta care ajută memoria
Plantele nu ne menţin doar un trup sănătos, ci şi o minte sănătoasă, având o acţiune binefăcătoare asupra memoriei.
Un remediu pentru întărirea memoriei şi limpezirea ideilor Salvia (Salvia officinalis) este o plantă aromată folosită, în mod curent, la prepararea diverselor mâncăruri. Prea puţin însă se ştie faptul că această plantă a avut întotdeauna un rol important în medicină. În China, salvia era considerată o plantă sacră, avînd efecte benefice asupra creierului, a nervilor, a ochilor şi a glandelor. În Evul Mediu, salvia era numită "ochi limpezi", datorită efectului său binefăcător asupra ochilor. Salvia este clasificată ca antiseptic natural: conţine un ulei volatil, răşină, tanin şi un principiu amar. Uleiul este compus, printre altele, din camfor, salvenă, cineol şi pinenă. Salvia a fost descoperită ca fiind foarte bună pentru întărirea memoriei şi limpezirea ideilor, în cazurile de oboseală. Ceaiul de salvie fortifică organismul, previne atacurile de apoplexie, are efect curativ în caz de spasme, afecţiuni ale măduvei spinării, dereglări glandulare şi tremurul membrelor. Extern, sub formă de comprese, ceaiul concentrat sau oţetul de salvie sunt foarte bune în tratarea amigdalitelor şi bolilor de gât, iar sub formă de gargarisme în cazul abceselor dentare, inflamaţiilor faringelui şi cavităţii bucale. Ceaiul de salvie se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită, în care se lasă să stea cîteva minute. Pentru oţetul de salvie, se umple o sticlă până la gât (fără a o îndesa) cu flori de salvie de câmp, peste care se toarnă deasupra oţet natural, în aşa fel încât să acopere florile şi se lasă sticla să stea 14 zile la soare sau la căldură. Pelinul este şi el un foarte bun tonic cerebral.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.