Cele două spitale mari orădene - Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal - se vor unifica, scopul declarat de municipalitate fiind „creşterea calităţii actului medical” în Oradea. Primarul Florin Birta speră că va primit toate aprobările în cel mai scurt timp, astfel ca noua unitate spitalicească să funcţioneze începând din 1 septembrie.  

 

Consiliul Local a acordat ieri, în şedinţă ordinară, avizul de principiu pentru unificarea celor două unități sanitare publice de interes local, respectiv Spitalul Județean și Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu” în vederea înființări unei noi unități sanitare publice de interes local. „Experienţa ultimului an ne-a arătat că o conducere unitară a sistemului de sănătate din Oradea şi din Bihor are o mult mai mare eficienţă şi rezultate mai bune”, a declarat primarul Florin Birta înaintea şedinţei Consiliului Local, adăugând că „centralizarea sistemului de sănătate reprezintă principala componentă a unui sistem performant de sănătate, iar Municipiul Oradea are de mai mulți ani ca obiectiv refacerea sitemul sanitar local”. Mai exact, el a amintit că despre unificarea celor două spitale s-a discutat încă din 2014, însă intenţia nu s-a concretizat la momentul respectiv. „În 2014 s-a mai discutat despre unificarea celor două spitale. Acum materializăm şi ducem la bun sfârşit această idee. Cred că beneficiile se vor vedea în timp”, susţine Birta.

Primarul Oradiei a menţionat că, din analiza economică comparativă a celor două unități spitalicești rezultă că prin unificarea Spitalului Județean cu Spitalul Municipal va crește calitatea activității sanitare, a actului medical, dar și gradul de finanțare a spitalelor.

Astfel, vor scădea costurile de achiziții publice, costurile cu forța de muncă, se vor reduce cheltuielile cu utilitățile, iar stocurile de medicamente vor fi gestionate în comun, fapt ce va duce de asemenea la scăderea cheltuielilor.

„În acest moment ambele unități spitalicești sunt spitale de categoria a II-a și au un anumit grad de finanțare de la Casa de Asigurări de Sănătate, respectiv de 1.600 lei/pacient plus indicele de complexitate medicală în cazul Spitalului Județean și de 1.550 lei/pacient plus indicele în cazul Spitalului Municipal. După fuziunea celor două spitale, noua unitate va deveni spital de categoria I, prin urmare gradul de finanțare va crește la cca 1.800 lei/pacient plus indicele”, a afirmat Birta. Potrivit acestuia, după unificare finanţarea primită va fi mai mare cu două milioane de euro pe an.

„Pentru fuziunea celor două spitale avem nevoie de acordul Ministerului Sănătății. În acest sens, am avut deja o discuție cu ministrul Ioana Mihăilă, care și-a declarat acordul față de această unificarea și care ne va sprijini în a obține toate avizele necesare. Așadar, estimăm, că dacă totul va merge bine, de la 1 septembrie, noua unitate să-și înceapă activitatea”, a mai declarat primarul Florin Birta. În privinţa viitorului manager, primarul a menţionat că „acum dăm doar acordul de principiu” şi că mai sunt destui paşi care trebuie urmaţi până la finalizarea procesului de unificare. „În jurul datei de 1 septembrie va fi desemnat un manager care va ocupa temporar funcţia, după care se va organiza concurs pe post”, a afirmat Birta. În privinţa reducerilor de personal, acesta a refuzat, de asemenea, să dea detalii, spunând doar că „vom vedea ce posturi se vor desfiinţa”. „Unificarea se face în interesul pacienţilor. Va creşte cu siguranţă calitatea actului medical”, a mai declarat Florin Birta.