Zile grele pentru pacienţi şi medicii de familie
Zeci de bihoreni înscrişi pe listele medicilor de familie vor plăti consultaţiile dacă nu sunt asiguraţi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Această măsură vine ca urmare a unui protocol semnat între instituţiile judeţene.
Chiar dacă, iniţial, un medic de familie ar avea obligaţia să îşi consulte pacienţii gratuit şi în afara celor 20 de consultaţii programate, în urma unui protocol semnat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, s-a stabilit ca din pacienţii înscrişi pe listele medicilor, cei care nu sunt asiguraţi vor fi nevoiţi să plătească. De asemenea, Casa de Asigurări de Sănătate decontează maximum trei consultaţii pentru acelaşi episod de boală acută, pe asigurat şi pe an, necesare pentru stabilirea diagnosticului, a tratamentului şi a evoluţiei cazului. În cadrul specialităţilor clinice, pentru care se încheie contract de furnizare de servicii medicale în ambulatoriul de specialitate clinic a fost introdusă şi specialitatea de chirurgie vasculară, având în vedere faptul că unele servicii aferente acestei specialităţi pot fi acordate în ambulatoriu. "Medicii oricum trebuie să îşi vadă toţi pacienţii, cu sau fără programare, dar acum cei neasiguraţi vor trebui să plătească. Nu pot să mă pronunţ încă asupra acestor modificări, dar cert este că un cabinet de medicină de familie nu va funcţiona cu cei 5 lei, sau din sumele pe care le vor plăti pacienţii", a precizat preşedinta Federaţiei Patronatului Medicilor de Familie Bihor. În plus, pentru investigaţia paraclinică, examen citologic al frotiului de sânge, s-a făcut precizarea că se poate deconta de Casa de Ssigurări de Sănătate fără recomandarea medicului specialist din ambulatoriul de specialitate clinic, dacă este considerat necesar a fi efectuat, pe răspunderea medicului de laborator, respectiv a specialiştilor cu studii superioare nemedicale care au specializare în hematologie. Astfel, potrivit protocolului "numărul maxim de 3 consultaţii se poate acorda cumulat atât la nivelul medicului de familie, cât şi la nivelul medicului de specialitate din ambulatorii, respectiv clinici specializate. Pentru acelaşi episod de boală acută, în situaţia în care cele 3 consultaţii au fost acordate de către medicul de familie, acesta nu mai poate elibera bilet de trimitere către alte specialităţi. Pentru acelaşi episod de boală acută, în situaţia în care au fost acordate de către medicul de familie una sau două consultaţii, celelalte consultaţii până la nivelul maxim de 3, pot fi acordate de către medicul de specialitate, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, pe care se va menţiona numărul de consultaţii acordate".
Şefa medicilor de familie din Bihor mai spune că, pe lângă toate aceste modificări, banii aferenţi lunii aprilie şi trimestrului IV din 2009 nu au fost achitaţi, iar în aceste condiţii un cabinet de medicină de familie se decurcă foarte greu.
Se pare ca zilele grele vin de 2 ori peste bolnavi. Santeti niste incompetenti, nu vedeti ca ati postat articolul de 2 ori....
DE ACEEA ESTE PLIN DE BOLNAVI LA URGENTE ATAT LA COPII CAT SI LA ADULTI LA SPITALE IN TIMPUL GARZILOR CA SUNT PROGRAMATI LA M.F. ,ORI BOLILE SI BOLNAVII NU VIN PRIN PROGRAMARE, CI PE NEPREGATITE, DECI O INADVERTENTA CHESTIA CU PROGRAMAREA....VOR FALIMENTA CABINETELE MEDICALE....