În cele patru săptămâni de la deschiderea depozitului de ajutoare pentru refugiaţii din Ucraina de pe strada Evreilor Deportaţi din Oradea s-au strâns 26 tone de ajutoare, fiind organizate, totodată, trei transporturi în Ucraina.

„Mii de produse de strictă necesitate, alimente și igienă. Sute de ore de voluntariat pentru recepționarea, sortarea, paletizarea și transportul la destinație. În total, 26 de tone și trei transporturi proprii și în parteneriat cu firme care și-au oferit sprijinul. Acesta este bilanțul la finalul a patru săptămâni de activitate a depozitului de ajutoare pentru refugiații din Ucraina deschis de Primăria Oradea în parteneriat cu Grupul de Inițiativă „Bihor pentru Ucraina”, situat pe strada  Evreilor Deportați, nr. 32-34”, a anunţat, ieri, Primăria Oradea.

„Criza umanitară generată de războiul din Ucraina continuă și, pentru a ajuta civilii aflați în situații extrem de dificile, este nevoie de susținerea fiecăruia dintre noi, în limita posibilităților. Facem un apel către orădeni, persoane fizice, culte religioase, companii, să se alăture efortului nostru de atragere de fonduri și produse pentru refugiați. Încurajăm donațiile în bani, deoarece la volum, putem achiziționa mai ieftin un număr mai mare de produse decât individual”, a transmis Grupul de Inițiativă „Bihor pentru Ucraina”.

În această perioadă, necesarul de alimente și produse constă în: produse alimentare neperisabile - paste, fasole, orez, zahăr, biscuiți, cereale cu durată mare de valabilitate; alimente cu pregătire simplă și rapidă - conserve, semipreparate, supe instant etc.; produse de igienă personală (bărbați și femei): periuțe și pastă de dinți, șampon, săpun etc.; lapte praf pentru diverse vârste; medicamente de uz curent.

„Reamintim faptul că în Ivano-Frankivsk, oraş cu care Oradea are o legătură specială, există o lipsă acută de produse în magazine, rutele de aprovizionare comerciale fiind grav afectate, foarte multe femei și copii refugiindu-se acum dinspre estul spre vestul Ucrainei. Astfel, toate sălile de sport și alte spații publice din comunitatea respectivă sunt pline de refugiați care au plecat de la casele lor doar cu obiecte de strică necesitate. De asemenea, prin organizații partenere, produsele donate ajung și pe linia frontului”, mai menţionează municipalitatea orădeană.

Donațiile în bani se pot face în contul deschis de Fundația Comunitară Oradea:

IBAN: RO35BACX0000002181914001, SWIFT BACXROBU, cu mențiunea „Ajutor pentru Ucraina”, sau on-line cu cardul bancar, accesând site-ul www.bihorpentruucraina.ro, secţiunea „Donează acum”.

Cei care vor să doneze o pot face la oricare din cele 50 de ONG-uri unite în grupul de iniţiativă „Bihor pentru Ucraina”.

Centrul de colectare de pe str. Evreilor Deportați, nr. 32-34, este deschis sâmbătă și duminică, între orele 14.00 – 17.00, iar de luni până vineri, în intervalul orar 17.30 – 19.00. Call-center-ul pus la dispoziție de grupul Bihor pentru Ucraina, la care se poate suna pentru informații suplimentare, este 0359.456.123. Sunt așteptați să se alăture inițiativei „Bihor pentru Ucraina” toți cei care vor să se implice activ în această acțiune umanitară.