Și în acest an, Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont”- Oradea a organizat, recent, competiția sportivă de tenis de masă „Cupa Orizont Oradea”, eveniment care a ajuns la ediția a IV-a.

Competiția este activitatea principală din cadrul proiectului regional  „Noi orizonturi prin sport”, înscris în Calendarul Proiectelor de Educație Extrașcolară Regionale și Interjudețene care se desfășoară în România în anul școlar 2024-2025, cu nr. 24380/22.01.2025, poziția 156.

Coordonatoarea acestui amplu eveniment este prof. kinetoterapeut Ana-Maria Țicărat, care a reușit să reunească elevi cu dizabilități diverse, dar uniți de o pasiune comună: aceea de a juca tenis de masă și de a împărtăși secretele acestui sport. Astfel, au fost înscrise 13 școli: CSEI Arad, Liceul Special „Sfânta Maria” Arad, CSEI „Paul Popescu Neveanu” Timișoara, Centrul de Pedagogie Curativă Simeria, CSEI Nr. 1 Târgu Mureș, CSEI Șimleu Silvaniei, CSEI „Speranța” Zalău, CSEI Satu Mare, CSEI Nr. 1 Oradea, CSEI nr. 1 Popești, CSEI „Bonitas” Oradea, Liceul Tehnologic Special Nr. 1 Oradea și CSEI „Orizont” Oradea, aparținând județelor Arad, Timiș, Hunedoara, Mureș, Sălaj, Satu Mare și Bihor. În total, au participat 78 de elevi de gimnaziu, care și-au dovedit abilitățile în cadrul celor trei categorii ale competiției: abilități bune, medii și reduse.

Competiția s-a desfășurat la Clubul Sportiv Tibclau, din cadrul Complexului Comercial Era Park Oradea. Aceasta a debutat cu o primire călduroasă a invitaților, urmată de o deschidere oficială realizată de către inspector de specialitate prof. Elena Erdeli, directorul unității, prof. Lăcrimioara Șipoș, și dir. adj. prof. dr. Angela Marușca. Toți elevii participanți au fost coordonați de către profesorii lor, care i-au îndrumat și încurajat în permanență, pe tot parcursul competiției.

Coordonatoarea evenimentului, prof. kinetoterapeut Ana-Maria Țicărat, precum și conducerea școlii CSEI „Orizont” Oradea, au mulțumit, în mod deosebit, tuturor copiilor și cadrelor didactice implicate, cu precădere partenerilor evenimentului: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, studenții Facultății de Educație fizică, sport și kinetoterapie din cadrul Universității Oradea, Ambulanța Pelican, Clubului Sportiv Tibclau Oradea și, nu în ultimul rând, Farmaciei Catena. În acest fel, toți elevii participanți au fost recompensați pentru efortul depus cu diplome, medalii și cadouri.

Fiind un sport popular și accesibil, practicarea tenisului de masă aduce numeroase beneficii: dezvoltă încrederea în sine, cultivă respectarea unor reguli clare, dezvoltă motricitatea fină și grosieră și, nu în ultimul rând, sporește dorința de a fi mai bun și responsabil în toate acțiunile cotidiene.

Prof. dr. Crina LEZEU