Deschisă de la 1 aprilie, abia ieri, piaţa din Ioşia a fost "populată" cu primii miei oferiţi spre sacrificare. Cererea a fost destul de mare, până la ora 11.30 fiind deja vânduţi 17 miei.

Începând cu 1 aprilie şi până pe 11 aprilie, în Piaţa Ioşia s-a autorizat, ca în fiecare an, activitatea de comercializare şi sacrificare a mieilor. Dacă în prima zi de la deschiderea pieţei de miei niciun comerciant nu şi-a făcut apariţia, ieri, la prima oră, doi comercianţi din Tinca şi Borş, aduseseră cu ei 69 de miei, urmând ca un al treilea comerciant, din Tilecuş, să-şi facă apariţia în cursul zilei. Un kilogram de miel viu se vindea cu 15 lei, preţul fiind similar cu anul trecut. Însă, după ce animalul este sacrificat, în plasa cumpărătorului ajunge 50-60%. "Eu am cumpărat un miel de 19 kg, iar acasă merg cu 11,5 kg", ne-a precizat o cumpărătoare. Interesul orădenilor părea destul de ridicat.

"Până la ora 11.30, 17 miei au fost deja sacrificaţi", ne-a declarat Marius Tulvan, administratorul Pieţei Ioşia. Primii cumpărători de ieri s-au dovedit a fi reprezentanţii Administraţiei Domeniului Public, care au salvat de fapt trei mieluşei.

"Am cumpărat pentru Grădina Zoologică două mieluţe şi un berbecuţ. Nu îi sacrificăm, vor fi expuşi pentru a fi admiraţi", ne-a precizat Liviu Andrica, directorul ADP. În piaţă, în zilele următoare, sunt aşteptaţi şi alţi crescători, inclusiv oferta urmând să se diversifice cu iezi.

"Cred că până la zece comercianţi vor veni şi în acest an. De asemenea, se vor vinde şi iezi, în acest caz kilogramul va fi de 30 de lei", ne-a mai informat Marius Tulvan. În plus, cumpărătorul mai achită măcelarului o taxă de 25 de lei. Ieri în Piaţa Ioşia erau prezenţi trei măcelari, taxa care li se percepe este de 63 de lei/zi. În schimb, comercianţii plătesc o chirie de 10 lei/miel/zi. În ce priveşte cumpărătorii de piei, ei achită o taxă de 265 lei/zi. Programul pieţei de miei este de la ora 8.00 la 17.00, cu excepţia zilei de mâine, când va fi deschisă până la ora 13.00, cu posibilitatea de prelungire, respectiv duminică când va fi închisă, programul reluându-se apoi de luni, 6 aprilie. În schimb, la supermaketurile din Oradea, un kilogram de carne de miel variază între 27 şi 35 de lei.