Nu multă lume ştie că Bihorul are la ora actuală un campion european de box la profesionişti. Este vorba despre Alexandru Jur, pugilist originar din Sînmartin, care, pe 14 aprilie, în localitatea de baştină, se va bate din nou cu centura pe masă. Până atunci, sportivul se pregăteşte intens într-una din sălile Gym Mar Strong din Oradea.

 

La ora actuală, Alexandru Jur este un boxer mai cunoscut în Europa de Vest decât în ţară. El s-a stabilit în Belgia de aproape 10 ani, unde a ajuns pentru a munci. Totuşi nu a renunţat la practicarea sportului, astfel că s-a reprofilat pe box, la începutul carierei practicând lupte libere şi karate kyokushin. După aproximativ 40 de partide susţinute la amatori, a ajuns campion al Belgiei, moment în care s-a hotărât să treacă la profesionişti (anul 2014).

În toamna anului trecut, mai exact pe 21 octombrie, în Finlanda, Alexandru Jur a devenit campion al Uniunii Europene, cucerind titlul european EBU. Desfăşurată la categoria 90 kg, confruntarea cu localnicul Juho „Harman Hajy" Haapoja a avut nevoie de 12 reprize pentru stabilirea învingătorului. În 9 dintre acestea, bihoreanul a fost văzut câştigător de către arbitri. Prin acest succes, Alexandru Jur a ajuns la a 16-a victorie la profesionişti din cele 17 partide disputate. De menţionat că 6 dintre acestea au fost obţinute prin KO.

În această perioadă Alexandru Jur se pregăteşte intens pentru confruntarea din aprilie. „Acum sunt în perioada de forţă, am trei săptămâni de forţă şi cardio. Încep să mă simt bine", a declarat campionul european. Centura pentru care se va bate bihoreanul cu, cel mai probabil, un bosniac este WBC Mediterranian. Până la acel meci, el se va antrena tot mai intens. Antrenorul personal urmează să ajungă în Oradea pe 24 februarie. „Deja îmi cam ştiu adversarul, va fi un bosniac. El a fost campionul WBC Mediterranian şi aşteptăm să semneze contractul şi să continuăm", a mai spus pugilistul bihorean.