Una dintre întrecerile de tradiţie care se desfăşurau în mod regulat în pădurea de la Băile Felix revine din nou pe plaiuri bihorene. Astfel, datorită implicării profesorului Călin Laza şi a primarului comunei Sânmartin, Cristian Laza, etapa finală a Campionatului Naţional de cros va avea loc la Băile Felix, la finele acestei săptămâni (26-27 octombrie).

În cadrul unei conferinţe de presă care a prefaţat evenimentul şi care s-a desfăşurat în format hibrid, Anişoara Cuşmir, preşedintele Federaţiei Române de Atletism a ţinut să transmită mulţumiri organizatorilor prin intermediul unei platforme de comunicare online. „Mereu staţiunea Băile Felix a oferit condiţii minunate din punct de vedere a pregătirii şi a refacerii şi de aceea mă bucur că acela va fi locul în care se va desfăşura finala Campionatului Naţional de cros din acest an. Această întrecere reprezintă criteriu de selecţie pentru sportivi în vederea participării la Balcaniadă (9 noiembrie, Câmpulung Moldovenesc) şi la Campionatele Europene (8 decembrie, Antalya). Cu doar două săptămâni în urmă am fost la Oradea pentru a asista la finala Campionatului Naţional de alergare 5 km pe şosea şi mă bucur că din nou această zonă a ţării va fi locul de desfăşurare a acestei întreceri. Cu acest prilej îmi doresc să aduc mulţumiri Primăriei Sânmartin şi Asociaţiei Judeţene de Atletism Bihor pentru implicarea în organizare”, a transmis Anişoara Cuşmir, preşedintele FRA.

„Acest gen de evenimente ne ajută enorm”

Persoana care a răspuns afirmativ fără a ezita în momentul în care i s-a propus organizarea acestui eveniment sportiv a fost Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin. „Plăcerea de a fi gazda unei asemenea competiţii este de partea noastră şi totodată ne simţim onoraţi că un eveniment de acest gen se va desfăşura în comuna noastră. Personal sunt un iubitor de sport şi ne dorim să contribuim la dezvoltarea acestuia la noi în comună. Clubul nostru sportiv are aproximativ 300 de copii legitimaţi. Revenind la evenimentul ce se va desfăşura pe un traseu spectaculos în pădurea Felix, la finele acestei săptămâni, îmi doresc să subliniez că implicarea noastră este strict pe partea de logistică. În ceea ce priveşte organizarea, totul se datorează profesorilor Călin Laza, preşedintele ACS Bihorul Oradea, şi Virgil Preda, preşedintele AJA Bihor. Sunt de părere că acest gen de competiţii trebuie să devină tradiţionale pentru comuna noastră şi asta deoarece scopul nostru final este acela de a promova cele două staţiuni balneo-climaterice pe care le avem în componenţă. Aşadar ne dorim să atragem cât mai mulţi turişti în zonă, iar acest gen de evenimente ne ajută enorm”, a declarat Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin.

„Lupta pentru medalii va fi crâncenă”

„Tura veche de 2000 de metri, cu intrarea pe lângă Căminul Felix, este traseul pe care se va desfăşura acest concurs care va aduna la start sportivi de la toate categoriile de vârstă, începând cu U13 şi terminând cu seniorii. Estimâm că la start se vor afla aproximativ 700 de participanţi din întreaga ţară, care vor concura atât la individual cât şi pe echipe. Sâmbătă, cu începere de la ora 10:00, se vor desfăşura probele de seniori, U23 şi U20, feminin şi masculin, în timp ce duminică, de la ora 9:00, vor avea loc probele la U13, U14, U16, U18 şi seniori, masculin şi feminin. Premierea se va desfăşura în centrul staţiunii, Băile Felix fiind o locaţie care îndeplineşte toate criteriile pentru găzduirea unei competiţii de anvergură. La startul acestei întreceri se vor afla şi cinci atleţi bihoreni, cei mai cunoscuţi fiind Laviniu Chiş şi Diana Verdeş. Lupta pentru medalii va fi crâncenă deoarece mulţi atleţi îşi doresc să facă parte din echipa României care va concura la campionatele balcanice şi la cele europene”, a declarat profesorul Călin Laza, principalul promotor al acestui eveniment.

„Mulţi colegi mi-au cerut asta”

„Călin (Laza – n.r.) este un om special. Ceea ce face el este foarte dificil şi din acest motiv ţin să îi mulţumesc. Bihorul a avut această panoramare şi ani în şir Felixul a găzduit Campionatele Balcanice de cros. Mulţi colegi din ţară mi-au cerut în numeroase rânduri să organizăm la Felix acest gen de competiţii dar până la acest moment nu s-a găsit acel om care să facă asta. Cu acest prilej aduc mulţumiri şi primarului Cristian Laza, pentru implicarea în organizare”, a afirmat la rândul său profesorul Virgil Preda, preşedintele AJA Bihor şi vicepreşedinte al FRA.

Aşadar pasionaţii acestui sport şi nu numai sunt invitaţi sâmbătă şi duminică, în pădurea de la Băile Felix, pentru a vedea la lucru cei mai buni atleţi români ai acestei probe de alergare.