În prima partidă din noul sezon al Ligii Naţionale de baschet masculin, campioana României a obţinut un succes facil în faţa lui SCM Timişoara după o partidă pe care a controlat-o cu destulă autoritate. La capătul unui meci desfăşurat în Arena „Antonio Alexe”, CSM CSU s-a impus cu 76-65 (17-19, 24-14, 17-14, 18-18) în faţa echipei bănăţene.

Formaţia pregătită de Cristian Achim venea după trei înfrângeri suferite în primele meciuri oficiale astfel că, din punct de vedere al moralului, orădenii aveau nevoie neapărat de o victorie. Cu excepţia unei căderi survenite spre finalul primului sfert (parţial de 0-9 reuşit de timişoreni), bihorenii au condus ostilităţile în permanenţă. Având în Kariniauskas principalul realizator (14 puncte şi 5 pase decisive), lituanianul fiind la un cu totul alt nivel faţă de cum s-a prezentat în meciul de supercupă cu U BT Cluj, CSM CSU nu a avut emoţii niciun moment în acest joc. Alături de acesta, Richard (12 puncte) a fost un alt jucător care, ca de obicei, şi-a adus o contribuţie substanţială la victorie, precum şi Pasalic (11 puncte dintre care 9 marcate de la distanţă) care pare să îşi reintre în forma pe care a avut-o înainte de accidentare. Trebuie menţionat şi aportul adus de Uros Lucic, acesta reuşind nu mai puţin de 11 recuperări pe lângă cele 5 puncte marcate. De la oaspeţi s-au evidenţiat cei doi americani, aceştia marcând împreună mai mult de jumătate din punctele înscrise de întreaga echipă (Sherwood Brown 20 şi Brandon Randolph 15).

Puncte şi recuperări reuşite de 9 jucători

Datele statistice confirmă două aspecte foarte importante: Oradea a jucat excelent atât din punct de vedere defensiv, cât şi colectiv. Scorul arată cel mai bine nivelul de apărare atins de orădeni care au încasat doar 65 de puncte de la o formaţie în care se afla puternicul pivot Vladan Vukosavljevic (baschetbalist cu un CV impresionant), cel care în amicalul dintre cele două echipe disputat în pre-sezon a fost practic de neoprit, dar care de această dată a înscris doar 9 puncte, fiind foarte bine blocat de Lucic, Valeika şi Lazar. Din punct de vedere al prestaţiei colective, faptul că 9 din cei 11 jucători utilizaţi (Mihai Gavrilă a jucat doar 11 secunde) au reuşit să înscrie, dar şi să contribuie la capitolul recuperări, vorbeşte despre jocul colectiv consistent al roş-albaştrilor. Cea mai importantă perioadă a meciului s-a consemnat în debutul sfertului al doilea atunci când gazdele au reuşit un parţial de 17-0, oaspeţii fiind incapabili să înscrie niciun punct mai bine de 5 minute. Situaţia a fost decisivă în economia partidei, SCM Timişoara, chiar dacă s-a mai apropiat chiar şi la două posesii, practic nu a pus în pericol acest succes pe deplin meritat.

Cu Steaua Bucureşti în etapa următoare

În runda viitoare, CSM CSU va evolua sâmbătă, de la ora 18.00, în deplasare, cu Steaua Bucureşti, echipă în faţa căreia Oradea a cucerit titlul naţional în această vară, dar care a trecut prin importante frământări în această vară atunci când s-a produs despărţirea de CSM Bucureşti.

CSM CSU Oradea: Nicolescu 5 (1×3p), Pasalic 11 (3x3p), Lucic 5 (1×3p), Kariniauskas 14, Valeika 7, Gavrilă, Lázár 8, T. Fometescu, Watson 6, Richard 12 (2×3p), Ginyard 8 (2×3p).

Antrenor: Cristian Achim

SCM Timișoara: Diculescu 2, Komatina 4, Vukosavljevic 9 (3×3p), Randolph 15, Brown 20 (4×3p), Popa Calotă 2, Baciu 5, Coconea, Mocrițchi, Stojadinovic, Pesakovic 8 (2×3p).

Antrenor: Miodrag Perisic