30 de iubitori ai sportului alb, cu vârste între 5 şi 35 de ani, din comuna Vadu Crişului s-au prezentat la cursul oferit prin voluntariat de către antrenorul Raul Cristescu, fondatorul Şcolii de tenis „Tennis 4 you”.

Tehnicianul român a pregătit 20 de ani tenismeni în Austria, patria lui Thomas Muster şi Dominic Thiem, iar acum s-a întors în ţară, unde doreşte să continue activitatea şi să construiască o bază sportivă. A continuat, în toţi aceşti ani, să sprijine tenisul românesc prin oferirea de materiale sportive la turneele organizate la noi ca reprezentant a firmei Isospeed România. Din dorinţa de a ajuta sportul alb din Bihor, a acceptat cu plăcere să ofere cursuri pe bază de voluntariat la Oradea şi în comunele din judeţ. Marţi s-a aflat la sala de sport din Vadu Crişului, unde ne-a încântat din nou prin metoda lui interactivă de predare a tenisului, câştigându-i din start pe copii, care au trecut astfel mai uşor peste emoţiile începutului.

Prima parte a fost acordată celor 10 sportivi din comună care bat la uşa performanţei, care practică tenisul de trei ani şi care au participat la câteva turnee. Ei au început cu exerciţii de încălzire din care nu au lipsit scăriţele, jaloanele şi alte accesorii. După ce a schimbat mingi cu ei, Raul Cristescu le-a dat fiecăruia în parte câteva sfaturi legate de modul cum ar putea să-şi îmbunătăţească loviturile de bază, forehand-ul şi backhand-ul şi despre efectele pe care le pot imprima mingii de tenis. Metoda austriacă predată de şcoala „Tennis for you” i-a încântat de tinerii tenismeni, care au ascultat cu mare atenţie sfaturile antrenorului austriac.

În ultima parte 20 de copii, dar şi două mămici au făcut primii paşi în tenis sub coordonarea lui Raul Cristescu. S-a început, bineînţeles, cu exerciţiile de încălzire, asemănătoare cu cele de la grupa de avansaţi, şcoala alergării cu accentul pe pasul adăugat, specific tenisului, prezentarea rachetei, exerciţii cu mingea şi racheta de tenis pentru control şi orientarea în spaţiu. Lecţia a continuat cu prezentarea primei lovituri de bază, forehand-ul pe care cei mici, dar şi cei mai mari l-au executat din mingea pe care ei singuri şi-au lansat-o. Finalul a fost un concurs de precizia aruncării mingii de tenis, cel mai bun fiind recompensat cu un cadou sportiv oferit de antrenor.

  P.S. Se lăsa întunericul peste Defileul Crişului când ne-am urcat în maşina domnului Cristescu ca să ne întorcem la Oradea. Copiii plecaseră şi ei acasă, la Vadu Crişului sau în satele din jur. Am mulţumit lui Dumnezeu pentru că ne-a dat putere să ducem la bun sfârşit ce ne-am propus, dar şi pentru bucuria şi mulţumirea sufletească că am văzut atâţia copii fericiţi. GPS-ul ne-a dus acasă pe un drum mai ocolitor, am trecut prin satele Birtin, Dobricioneşti, Josani, cufundate şi ele în noapte. Am întrebat pe Raul care e diferenţa între satele din Austria şi cele de la noi. Printre altele mi-a spus că fiecare din asemenea localităţi au măcar un teren de tenis, sunt condiţii apropiate pentru copiii din mediul rural şi urban. Cred că şi în comunele şi satele noastre ar fi posibil acest lucru, dacă cei care pot ar pune fiecare mâna pe o lopată, primarii ar închide primăriile o săptămână şi ar fi în mijlocul celor care i-au ales să-i conducă.  M-a sunat o doamnă din Bratca care ne-a rugat să facem un curs de tenis şi pentru copiii din comună pentru că prea puţină atenţie se acordă copiilor, atragerii acestora într-un mod organizat de practicare a unui sport. Cred că dacă o să-l sun pe Raul Cristescu, cetăţean austriac de origine română, ne vom urca în maşina pe care scrie „Tennis 4 you” şi ne vom opri tocmai la sala de sport din Şuncuiuş.