Dacă spui baschet salontan spui determinare, talent, muncă, curaj, fermitate, rezistență, tenacitate - într-un cuvânt familia de antrenori sportivi formată din prof. Vlad Simina, prof. Cristina-Ioana Simina, prof. Maria Neagrău. Implicarea lor în baschetul salontan înseamnă performanță și diplomație sportivă, fapte dovedite prin rezultatele remarcabile obținute de echipele U13 și U16 ale CSS-CN „Teodor Neș” Salonta la competițiile naționale și interjudețene de baschet feminin.

 

Săptămâna vacanței intersemestriale a fost valorificată la maxim de baschetbalistele Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta. Antrenate de prof. Vlad Simina și prof. Cristina-Ioana Simina, junioarele U13 și U16 legitimate la Clubul sportiv școlar (CSS-CN„Teodor Neș” Salonta) au jucat în meciurile celor două etape de campionate naționale găzduite de Sala Sporturilor „Nicolae Talpoș” din Salonta. A fost o vacanță baschetbalistică ca o „iarnă a bobocilor”, cu nori negri, dar și cu soare strălucitor, în care inimoasele jucătoare salontane au făcut imposibilul, adunând rezultate la care cu un ochi s-a râs, cu un ochi s-a plâns.

În zilele de 3 și 4 februarie, în organizarea Federației Române de Baschet (FRB), s-a desfășurat la Salonta primul turneu al grupei din care fac parte jucătoarele antrenorilor Vlad și Cristina-Ioana Simina, din cadrul Campionatului Național de Baschet U13 – 2018. S-au duelat sub coș baschetbaliste din echipele LPS Alba (Alba Iulia), EKO Sighet (Sighetul Marmației), MP Sport Timișoara și gazdele de la CSS-CN„Teodor Neș” Salonta. Câștigătoarea locului întâi, cu 3 victorii în clasamentul CNB-U13-FRB, după primul turneu al Campionatului Național U13, a fost echipa CSS-CN „Teodor Neș” Salonta („ochiul care râde”) care este formată din jucătoarele: Diana Zaha, Alexandra Medve, Luana Creț, Teodora Lupșan, Iulia Magda, Andra Ardelean, Koteles Fruzsina, Nagy Zsofia, Balogh Greta, Simona Cadar, Viviana Țirban, Camelia Crăsiun, Antonia Flueraș, Ana-Bella Fechete, Cristina Vlad, Tanasz Zsanett, Maria Dundi, antrenate de prof. Vlad Simina. Campionatul va continua cu noi meciuri, acasă la celelalte echipe din grupă, în lunile martie, aprilie și mai.

„Ochiul care plânge” o vreme este echipa U16 baschet feminin a CSS-CN„Teodor Neș” Salonta, care anul trecut a ocupat locul 1 la faza locală, locul 1 la faza județeană, apoi locul 2 la faza pe zonă, fiind învinsă doar de viitoarea campioană națională, LAPI Dej, la Olimpiada Națională a Sportului Școlar. Tot anul trecut, jucătoarele Andra Jurca, Ștefania Tanasz, Denisa Curpaș și Danicska Krisztina din echipa U16 au câștigat locul 1 la Sport Arena Streetball, competiție desfășurată la Oradea, sub egida Federației Internaționale de Baschet Amatori (FIBA).

Turneul Grupei V-B feminin desfășurat la sfârșitul vacanței intersemestriale, în zilele de 10 și 11 februarie, în cadrul Campionatului Național de Baschet U13 - 2018 organizat de FRB, a adunat sub coșurile Sălii Sporturilor „Nicolae Talpoș” din Salonta echipele CSS Brașovia (Brașov), ACS Roth (Baia Mare), CSS Gloria Arad și echipa gazdă CSS-CN „Teodor Neș” Salonta (Bihor).

Echipa curajoaselor salontance din U16, compusă din baschetbaliste născute în anii 2003 și 2004, a luptat din răsputeri pentru a face față adversarelor în competiția rezervată fetelor născute în anii 2002 și 2001, dar rezultatele meciurilor le-au adus lacrimi de înfrângere elevelor antrenorului Vlad Simina:  Andra Jurca, Ștefania Tanasz, Ioana Leuca, Denisa Curpaș, Danicska Krisztina, Laura Zaha, Diana Bordaș, Andrada Galea, Alexandra Giligh, Alexia Malița, Szasz Antonia.

„În competiția națională de juniori, Salonta este cel mai mic oraș cu echipe participante, ne-a declarat prof. Vlad Simina. Ne duelăm sub coș cu echipe din orașele mari ale țării, unde sunt centre de performanță în baschet, cu resurse nelimitate. Urmează noi turnee în Campionatul Național de Juniori U16 al FRB, precum și faza județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar (24 februarie) care se va desfășura la Salonta. Obiectivul nostru este clar definit - calificarea pe zonă și la turneul final al fazei naționale”.

Antrenorii și organizatorii turneelor salontane de baschet mulțumesc sponsorilor și susținătorilor: Adidac Comimpex Salonta, ADA Fabrica de Mobilă Salonta, Primăriei Salonta și primarului Török László, care, prin generozitatea lor, răsplătesc efortul și talentul celor două echipe de baschet ale CSS-CN „Teodor Neș” Salonta (U13 și U16) înscrise concomitent și la cel mai înalt nivel în Campionatul Național de Baschet Juniori 2018, organizat de FRB.