Tragerea la sorți pentru stabilirea programului Ligii Naționale de baschet masculin precum și cel al Cupei României a fost efectuată marți la sediul federației de specialitate. Primul adversar al orădenilor în noua ediție de campionat va fi SCM Timișoara, echipă pe care o vor înfrunta în Arena „Antonio Alexe” la data de 6 octombrie.

Federația Română de Baschet a reformat din temelii sistemul competițional din dorința de a avea un campionat cât mai spectaculos și pentru a oferi șansa performanței și unor echipe care în condițiile fostului sistem nu ar fi avut această posibilitate. Astfel, pentru prima fază a întrecerii, a fost stabilită componență celor trei grupe valorice din care vor face parte 22 de echipe. Evident că Oradea, în calitatea de campioană a României, a fost repartizată în Grupa valorică A alături de alte 7 echipe. „Se va juca în sistem fiecare cu fiecare în dublă manșă, primele șase clasate calificându-se în TOP 6 pentru faza a 2-a a sezonului regulat. Ultimele două clasate în grupa valorică A vor evolua în compania echipelor din grupe valorice inferioare pentru stabilirea ultimelor două echipe calificare în playoff-ul Ligii Naționale”, menţionează site-ul oficial al clubului orădean.

Componenţa grupelor valorice

Componenţa Grupei valorice A este următoarea: CSM CSU Oradea, Steaua București, U-BT Cluj-Napoca, CSU Sibiu, SCM Timișoara, BCM U Pitești, SCM U Craiova, Știința Dinamo București. După cum se poate observa, printre cele mai bune opt echipe nu se regăseşte Phoenix Galaţi, locul acesteia fiind luat de Ştiinţa Dinamo Bucureşti, entitate sportivă creată prin fuziunea dintre Dinamo Bucureşti şi Ştiinţa Bucureşti. Grupa valorică B va fi alcătuită din 4 formaţii: Cuza Sport Brăila, Athletic Constanța, CSO Voluntari şi CSM Mediaș. În Grupa valorică C vor fi 10 echipe: Rapid București, ACS Târgu Jiu, Csikszereda Miercurea Ciuc, CSM Focșani, CSM Târgu Mureș, Universitatea Cluj-Napoca, CSM Sighetu Marmației, Phoenix Galați, Agronomia București şi CN Aurel Vlaicu.

Sistemul competiţional

După disputarea primei faze (fiecare cu fiecare, tur-retur), participantele din LNBM vor continua sa joace, în faza a 2-a, astfel:

Grupa Roşie - locurile 1-6 din Grupa A

Grupa Galbenă - locurile 7-8 din Grupa A + locurile 1-3 din Grupa B + locul 1 din Grupa C

Grupa Albastră - locul 4 din Grupa B + locurile 2-6 din Grupa C

Grupa Verde - locurile 7-10 din Grupa C

Echipele din Grupa Roșie și primele două clasate în Grupa Galbenă avansează în playoff-ul Ligii Naționale. Acesta se dispută sub forma a trei tururi pe sistemul cel mai bun din cinci meciuri fiecare.

Primul adversar pe care CSM CSU Oradea îl va înfrunta în ediţia 2018-2019 a Ligii Naţionale va fi SCM Timişoara. Partida se va disputa pe 6 octombrie în Arena „Antonio Alexe”.

Programul orădenilor în prima fază a sezonului regulat:

Etapa 1 (6 octombrie): CSM CSU Oradea - SCM Timișoara
Etapa 2 (13 octombrie): CSM Steaua - CSM CSU Oradea
Etapa 3 (20 octombrie): CSM CSU Oradea - Știința Dinamo București
Etapa 4 (27 octombrie): SCM U Craiova - CSM CSU Oradea
Etapa 5 (3 noiembrie): CSM CSU Oradea - BC CSU Sibiu
Etapa 6 (10 noiembrie): CSM CSU Oradea - U BT Cluj-Napoca
Etapa 7 (17 noiembrie): BCMU FC Argeș Pitești - CSM CSU Oradea
Etapa 8 (4 decembrie): SCM Timișoara - CSM CSU Oradea
Etapa 9 (8 decembrie): CSM CSU Oradea - CSM Steaua
Etapa 10 (15 decembrie): Știința Dinamo - CSM CSU Oradea
Etapa 11 (22 decembrie): CSM CSU Oradea - SCM U Craiova
Etapa 12 (29 decembrie): BC CSU Sibiu - CSM CSU Oradea
Etapa 13 (5 ianuarie): U BT Cluj-Napoca - CSM CSU Oradea
Etapa 14 (12 ianuarie): CSM CSU Oradea - BCMU FC Argeș Pitesti

CSM CSU Oradea este calificată direct sferturile de finală ale Cupei României. Aici va juca o dublă manșă, pe 3 și 10 aprilie 2019, învingătoarea calificându-se în Final Four-ul competiției care se va disputa pe 17-18 aprilie 2019.