Steaua revine în prim-planul handbalului românesc - Lideră în Liga Naţională şi calificată în turneul final al Cupei
Steaua Bucureşti este revelaţia primei jumătăţi a sezonului în handbalul masculin. După un sezon în care a avut emoţii cu evitarea retrogradării, clubul din Ghencea a terminat anul 2017 pe locul 1 în Liga Naţională şi a obţinut calificarea în turneul Final 4 al Cupei României.
Steaua a reuşit să profite din plin de degringolada de la Dinamo, iar până Constanţa şi CSM Bucureşti şi-au dat seama că au luat nişte decizii greşite în vară, clubul din Ghencea a luat un avans bun în Liga Naţională. Faptul că rezultatele Stelei nu au fost întâmplătoare a fost întărit de succesul din „sferturile” Cupei României cu CSM Bucureşti (29-28), chiar pe terenul rivalei. După un meci cu arbitraj slab, cu multe decizii greşite în ambele direcţii. Dar despre „fenomenul arbitraj”, unul bun spre foarte bun după cum l-au catalogat cei care îl „guvernează” în acest sezon, vom vorbi pe larg în perioada următoare.
Care ar fi explicaţia acestui parcurs al Stelei în perioada septembrie - decembrie 2017? Aşa la prima vedere ar fi: stabilitatea şi liniştea de la echipă, menţinerea antrenorului Ovidiu Mihăilă pe banca tehnică (un tehnician extrem de combativ) după un sezon mai puţin reuşit, aşadar continuitate, problemele apărute în tabăra adversarilor, dar şi investiţia în jucători care pot face diferenţa, adică într-o linie de 9 metri cu experienţă la un nivel bun de performanţă.
Drept dovadă, Stefan Vujic, jucător adus de la PPD Zagreb (echipă de Liga Campionilor), a fost chemat şi la naţionala Serbiei pentru a evolua la Campionatul European.
„În primul rând, am avut stabilitate şi linişte la echipă, nu am întâmpinat probleme, iar clubul ne-a oferit tot ce ne-am dorit. Avem un colectiv frumos, sudat, iar cheia succesului a fost tocmai această stabilitate”, ne-a declarat Vasile Stângă, team-managerul echipei.
Pe lângă aducerea unor jucători cu cotă, precum Vujic, Vegar sau Aslanian, Steaua a „dat drumul” în acest sezon şi unor tineri de perspectivă în handbalului românesc, precum Bizău, Becheru şi chiar Dascălu. Din acest punct de vedere, parcursul Stelei trebuie remarcat o dată în plus.
Cu locul I la sfârşit de an, Steaua se gândeşte chiar la titlu, cu toate că obiectivul este o calificare în cupele europene: „Deocamdată ne-am propus un top 4, dar dacă vom avea culoar, nu ne vom da la o parte. Echipa s-a ţinut foarte bine până acum, dar să nu uităm că ne aşteaptă un play-off foarte dificil, toate cele 8 echipe au loturi competitive şi pot spera la un parcurs lung pe un vârf de formă”, a precizat Vasile Stângă, care a tras cu această ocazie un nou semnal de alarmă: „Singurul lucru care mă preocupă este arbitrajul. Nu s-a luat nicio măsură împotriva arbitrilor care au comis greşeli flagrante, n-am văzut nicio suspendare. Şi au fost multe probleme în acest sezon”.
Steaua a avut un parcurs fără cusur, dar are totuşi o mare problemă, la fel ca şi CSM Bucureşti, de altfel: nici la sfârşit de 2017 nu are o sală de jocuri sportive, deşi este considerat unul din primele două cluburi din ţară. Gruparea din Ghencea îşi dispută meciurile tot într-o atmosferă „comunală”, la Chiajna.
După disputarea sferturilor de finală ale Cupei României, handbalul masculin, la nivel de cluburi, a intrat în vacanţă până la începutul lunii februarie. Steaua, Constanţa, Minaur şi Poli Timişoara vor juca la Turneul Final 4 al Cupei României, programat în 17-18 martie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.