În noaptea de 3/4 aprilie 1919, la Lunca, rămășițele defunctei armate austro-ungare, de fapt niște bande de foști soldați secui care fugeau din fața oștirii române eliberatoare a Ardealului, i-au executat pe câțiva dintre fruntașii românilor bihoreni.

 

La Lunca, au dat jertfa supremă pentru singurul motiv că și-au iubit Neamul și Țara, beiușenii Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, precum și vășcăuanul Nicolae Bogdan. Aceștia sunt Martirii Bihorului, iar demnitatea cu care au ales tortura, mutilarea și, în cele din urmă, jertfa supremă, fără să abjure de la idealurile naționale, ar trebui să ne fie pildă veșnică. Duminică, 3 aprilie, câțiva politicieni beiușeni, în frunte cu deputatul Gheorghe Costin, s-au deplasat la Lunca pentru a depune o coroană la Troița Martirilor Bihorului. Trecând peste divergențele de natură politică din ultima vreme, alături de parlamentarul Gheorghe Costin s-au aflat atât Petru Mlendea-Căluş, candidatul PNL pentru Primăria Beiușului, cât și actualul primar, Adrian Domocoș, cel care, fiind ostracizat de liberali din cauza proceselor în care este inculpat, va candida, probabil, din postura de independent.

Luni dimineața, la ora zece, a avut loc și slujba de pomenire a martirilor Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, aceasta fiind săvârșită de părintele Antim Purle, parohul locului. La eveniment au participat primarul comunei Lunca, Ioan Popa, și viceprimarul Crăciun Cuc, aceștia depunând și o coroană de flori la Troița Martirilor Bihorului. Primarul Ioan Popa a declarat că a decis să comemoreze tristul eveniment din noaptea de 3 spre 4 aprilie 1919 într-un cadru restrâns din cauza lucrărilor neterminate de pe DN 76. Acesta a mai precizat că intenționează să ridice, pe un amplasament învecinat, busturile celor doi martiri ai Neamului, mai ales că în 2019 se va împlini un secol de la eroica lor jertfă.