Prima cursă aeriană directă pe relaţia Tel Aviv-Oradea a aterizat joi seara, pe Aeroportul din Oradea. Un Boeing 737 a adus în Bihor 147 de turişti din Israel, care vor rămâne aici 10 zile. În cursul nopţii de joi spre vineri, acelaşi avion a adus alţi 147 de turişti israelieni în Oradea.

 

Joi seara, în jurul orei 20.15, pe Aeroportul din Oradea a aterizat primul avion Boeing 737, care a adus primii 147 din cei aproximativ 2.000 de turişti israelieni care vor vizita, până la sfârşitul lunii august, judeţul Bihor. Pentru primirea lor, la Aeroport au fost luate măsuri suplimentare de securitate, fiind supravegheată de SRI, cursa fiind catalogată "zbor cu risc ridicat”. Zborul, operat de compania Air Bucharest, a durat trei ore de la Tel Aviv la Oradea. După ce au fost debarcaţi pasagerii, acelaşi avion s-a întors în Israel, de unde a adus, în cursul nopţii de joi spre vineri, alţi 147 de turişti în Oradea.

"Azi (n.r. - joi) încep zborurile charter de la Tel Aviv. Primele curse vor fi operate de Air Bucharest. Este vorba de două curse cu câte 147 de pasageri fiecare, dintre care o parte sunt copii. Practic, aproximativ 300 de pasageri ajung azi în Oradea prin aeroportul nostru”, a declarat directorul Aeroportului din Oradea, Gheorghe Pasc. El a adăugat că următoarele curse Tel Aviv - Oradea vor începe în data de 6 iulie şi vor fi operate de Blue Air.

"În perioada 6 iulie - 31 august, vom avea curse în fiecare miercuri”, a precizat Gheorghe Pasc. Tot el a ţinut să precizeze că, până acum, turiştii israelieni care doreau să vină la Oradea aveau avion doar până la Bucureşti, iar de acolo trebuiau să aştepte 9-10 ore până venea cursa internă spre Oradea.

Felix Koppelman, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Oradea, prezent şi el la Aeroport joi seara, a menţionat că "evenimentul principal nu e că vin nişte evrei”. "Vârful activităţii desfăşurate de bihoreni, începând de la domnul preşedinte al Consiliului Judeţean şi până la ultimul muncitor care a dat cu sapa aici, este că încep cursele internaţionale şi că la Oradea vine primul Boeing”, susţine Koppelman. El a adăugat că pentru comunitatea evreiască este o onoare că "prima cursă internaţională vine cu evrei”. Liderul comunităţii evreieşti din Oradea a menţionat că România are un potenţial foarte mare de dezvoltare turistică, având în vedere că este considerată o ţară sigură. În plus, el a precizat că în Israel trăiesc mulţi evrei originari din România, în jur de 700 fiind din Bihor, astfel că aceştia ar fi interesaţi să vină să revadă locurile în care s-au născut. Alina Giurgiu, reprezentantă a Autorităţii Naţionale de Turism şi, totodată, manager al Agenţiei de turism Eurovacanţa, cea care i-a adus pe primii turişti israelieni în Oradea, a menţionat că turiştii israelieni vor petrece 10 zile în Bihor, perioadă în care vor vizita Oradea, Băile Felix, Peştera Urşilor, dar şi obiective turistice din judeţele vecine. De asemenea, ei vor sărbători la Oradea Paştele evreiesc (Pesah).

"Noi ne-am străduit ca Aeroportul Oradea să ofere condiţii cum nu mai sunt pe alte aeroporturi din ţară”, a declarat preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, făcând referire la lucrările de modernizare a pistei. El a adăugat că Aeroportul este „o poartă larg deschisă” pentru cei care vor să cunoască Bihorul. Pe de altă parte, Popa a precizat că marţi vor fi anunţate cursele internaţionale care vor fi operate, în curând, de pe Aeroportul orădean.