Autobuz electric, în probă la Oradea - „Viitorul este al lor”
Un autobuz electric produs de o companie din China se află în turneu de promovare prin ţară, Oradea fiind ultimul oraş în care acesta a poposit. Din păcate, însă, preţul piperat şi costurile mari de întreţinere taie speranţele orădenilor de a circula prea curând cu un astfel de mijloc de transport în comun.
OTL a prezentat ieri, 25 ianuarie, într-o conferință de presă pe teren, autobuzul electric Xiamen Golden Dragon Pivot Electronic XML 6125CLE, sută la sută nepoluant, prezent de câteva zile în Oradea, unde circulă pe mai multe linii, pentru ca specialiștii OTL să-şi dea seama care sunt parametrii săi de funcționare. La conferința de presă au participat viceprimarul Mircea Mălan, directorul general OTL Viorel-Mircea Pop, directorul tehnic OTL Adrian Revnic, dar și reprezentanții firmei Xiamen. „E important să avem astfel de prezentări, pentru că noi, ca administrație, încercăm, pe cât posibil, să găsim soluții ecologice pentru transportul public local. În urmă cu câteva zile a fost promulgată legea transportului ecologic, lege care obligă autoritățile publice locale ca, începând cu anul viitor, cel puțin 30% din autovehiculele achiziționate pentru transportul public să aibă o propulsie ecologică: gaz lichefiat, alte forme de gaz, energie electrică. Deocamdată, sunt niște probleme în ceea ce privește sustenabilitatea acestor autobuze, dar existând această lege va trebui să luăm foarte în serios aceste variante ecologice și să găsim cea mai bună soluție”, a declarat viceprimarul Mircea Mălan. Din păcate, însă, cel puţin în viitorul apropiat, un astfel de autobuz nu va putea fi achiziţionat de municipalitatea orădeană, câtă vreme preţul său este de 450.000 de euro, iar la câţiva ani trebuie schimbaţi acumulatorii, care costă nu mai puţin de 250.000 de euro. Autobuzul cu motor electric are o masă de 13.500 kg, având o suspensie pneumatică față-spate, cu o viteză maximă constructivă de 80 km/h, cu 2 uși, cu o capacitate de 35 de locuri pe scaune + 45 în picioare, fără emisii poluante. În acest moment, nici OTL, nici altă societate din țară nu deține astfel de autobuze cu propulsie ecologică, tocmai din cauza preţurilor de întreţinere foarte mari.
„În momentul de față, acest tip de autobuz nu este rentabil, dar viitorul este al lor”, a declarat Adrian Revnic, directorul tehnic al OTL. La rândul său, directorul OTL, Viorel-Mircea Pop, a explicat că OTL se află în faza de testare a pieței: „Încercâm să aducem mai multe autobuze ecologice, pentru ca, atunci când va trebui să facem caietul de sarcini, să știm ce să cerem. Oradea nu este un oraș ca și Clujul, ca Timișoara sau ca Aradul. În Oradea avem doar câteva rampe mai mari de 5%, prin urmare nu avem nevoie de autobuze cu putere mare, care să consume mult combustibil”. Acesta a mai adăugat că autobuzul firmei Xiamen are un consum destul de ridicat, de 1 kilowatt/1 h/1km, un consum aproape identic cu al tramvaielor. Astăzi, reprezentanții OTL vor prezenta, tot în cadrul unei conferințe de presă, un autobuz hibrid aparținând firmei Solaris.
Chiar dacă nu sunt speranţe să circulăm cu un autobuz electric prea curând, totuşi putem spera la condiţii mai bune pe mijloacele de transport în comun. Conform viceprimarului Mircea Mălan, municipalitatea intenţionează ca, în acest an, din fonduri europene, să achiziţioneze zece tramvaie noi, precum şi mai multe autobuze, prin programul de cooperare transfrontalieră România-Ungaria.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.