Din această săptămână, municipalitatea organizează întâlniri publice în cartierele din Oradea, în cadrul etapei a doua a proiectului de bugetare participativă. Mai exact, sunt programate 10 întâlniri la care orădenii sunt invitaţi să se prezeinte pentru a putea vota proiectele preferate, care vor fi, ulterior, finanţate de la bugetul local.

 

Primăria Oradea a anunţat că, în cadrul întâlnirilor din cartiere, vor fi prezentate cele mai importante proiecte care privesc cartierul, dar vor putea fi votate toate cele 42 de proiecte validate de comisia de specialitate şi care au fost votate online de orădeni. De această dată, se va vota cu ajutorul buletinelor de vot și al urnelor, cetățenii având posibilitatea să voteze câte un proiect din fiecare categorie. Potrivit comunicatului trimis de Primăria Oradea, calendarul întâlnirilor este următorul: miercuri, 18 aprilie, ora 17.00, în cartierul Nufărul 2, la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 56, de pe str. Liszt Ferenc nr. 75; miercuri, 18 aprilie, ora 19.00, în cartierul Nufărul 1, în sala festivă a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, situat în Aleea Onisifor Ghibu, nr.  3; luni, 23 aprilie, ora 18.00, în cartierul Oncea, la Şcoala Gimnazială „Ion Bogdan”, situată pe str. Ion Bogdan, nr. 13/A; marţi, 24 aprilie, ora 18.00, în Centru, în sala mare a Primăriei Oradea; miercuri, 25 aprilie, ora 18.00, în cartierul Ioşia, în sala de sport a Liceului Don Orione de pe Calea Alexandru Cazaban, nr. 49/E; vineri 27 aprilie, ora 18.00, în cartierul Rogerius, în sala festivă a Liceului Teologic Ortodox Episcop Roman Ciorogariu, de pe str. Aluminei, 88; miercuri, 2 mai, ora 18.00, în cartierul Rogerius, la Orăşelul Copiilor; joi, 3 mai, în cartierul Rogerius, în sala de sport a Şcolii Gimnaziale nr. 16, de pe strada Călugăreni nr. 4; vineri, 4 mai, ora 18.00, în cartierul Episcopia, la Căminul Multifuncţional „Bocskai Istvan” de pe strada Ciucaşului nr. 11; luni, 7 mai, ora 18.00, în cartierul Podgoria, la Hotel Terra, situat pe strada Făcliei, nr. 29.

După finalizarea întâlnirilor din cartiere, municipalitatea va organiza întâlniri în incinta primilor 10 angajatori din Oradea, unde angajații vor putea și ei vota proiectele din cadrul bugetării participative. „Pentru selecția finală a celor 10 proiecte, 50% va reprezenta ponderea votului online, iar 50% votul din cadrul dezbaterilor publice. Cele 10 proiecte care obțin cel mai mare punctaj în urma votului online și a dezbaterii publice urmează să fie cuprinse în bugetul Primăriei Municipiului Oradea pentru anul în curs”, a anunţat Primăria Oradea, adăugând că, valoarea bugetului propus, începând cu anul bugetar 2018, în cadrul procesului de bugetare participativă este de 1.500.000 euro/an bugetar. Valoarea estimată pentru un proiect propus trebuie să se încadreze în suma maximă de 200.000 euro, inclusiv TVA.

 

Parcul Etnografic „Onisifor Ghibu”, favorit la vot

Reamintim că, în prima etapă a procesului de bugetare participativă, orădenii au acordat, în total, 14.610 voturi pentru cele 42 de proiecte validate. Cea mai apreciată propunere a fost proiectul privind înfiinţarea unui parc etnografic „Onisifor Ghibu” în perimetrul Liceului Onisifor Ghibu din cartierul Nufărul, care a primit 2.310 voturi. Potrivit proiectului, aici ar urma să fie instalate două case tradiţionale relocate, restaurate şi modernizate tehnologic. De asemenea, se prevede amplasarea unui ecran pentru proiecţii în aer liber şi amenajarea unei cişmele şi a unui perimetru de relaxare. Al doilea proiect ca număr de voturi primite a fost cel intitulat „Investind în educație - investim în viitorul copiilor noștri” - 1.450 voturi. Proiectul vizează dotarea sălilor de clasă din Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” cu tehnică inovativă în domeniul învățământului: un sistem informatic centralizat, table interactive, laptopuri, multifuncționale, sistem audio. Propunerea privind construirea unei săli multifuncţionale în curtea Liceului „Lucian Blaga” a primit 1.308 voturi. În top 10 proiecte se mai situează: Modernizarea Pieței Tineretului din Velența (1.146 voturi); Reabilitarea casei de cultură din Podgoria (991 voturi); Spaţiu pietonal - acces din str. Matei Basarab la Grădina Zoologică (715 voturi); Modernizarea Ştrandului Ioşia Nord (692 voturi); Extinderea accesului pe Malul Crişului: Silvaş - Făcliei (673 voturi); Amenajarea unui parc destinat (şi) copiilor cu dizabilităţi în Ioşia (501 voturi); Amenajarea unei piste de alergare din tartan în Parcul Salca (481 voturi).