Pe platoul din fața Casei de Cultură „Miron Pompiliu” din Oraş a fost organizat ieri un nou protest față de starea inacceptabilă a DN 76 (E79). Protestul a fost autorizat, fiind organizat de administratorii paginii Drumul Național 76 - #VaiMamaNoastră.

 

Organizat la o oră potrivită, 16.30, protestul a strâns în jurul a 120 de persoane. Fondul sonor a fost puternic „poluat” la ora începerii protestului de mașini cu steaguri tricolore care au făcut un tur al orașului, poposind pe platoul din fața Casei de Cultură, unde a avut loc evenimentul, care a cuprins și vizionarea unui filmuleț cu imagini culese de pe „drumul groazei”.
„Suntem sătui de promisiuni fără nicio acoperire și mai ales de minciunile Ministerului Transporturilor, ale CNAIR și ale DRDP Cluj, instituții care, din 2005 încoace, mai precis de 14 ani, nu au fost în stare să termine decât 80 de kilometri din cei 180 cât sunt între Oradea și Deva. Dacă între Beiuș și Ștei s-a procedat la reabilitare, pe tronsonul Lunca (județul Bihor) - Vârfurile (Arad) lucrările sunt practic la pământ. Totuși, cât va mai dura calvarul pe DN76 (E79), dar mai ales câte promisiuni sau mai precis minciuni o să putem primi din partea celor care de fapt ar trebui să-și facă doar datoria?”, a afirmat, aprintre altele, chiar în startul acestui protest, Dan Popa, unul dintre organizatorii protestului.
„Ne-am săturat de delăsarea și incompetența autorităților, care pur și simplu nu sunt în stare cu anii să scoată la licitații porțiunile de drum care au fost cu probleme, invocând tot felul de motive puerile. Totodată, în multe locuri, cum ar fi Dealul Bitii și Vârfurile, sunt alunecări de teren din cauza excavărilor și neconsolidării terenurilor, adică lucrări de mântuială. Dorim ca, prin acest protest, să atragem atenția, oare pentru a câta oară, celor în drept să-și facă practic datoria pentru care sunt retribuiți. Nu dorim altceva decât ca lucrurile să fie normale, adică să putem circula în condiții decente”, a spus Sorin Briscan, un alt organizator.
„Sunt unul dintre organizatorii mitingului din 2016 și sunt profund mâhnit că, după atâția ani, DN 76 este într-o stare jalnică și neterminată. În urmă cu câteva săptămâni, am fost pe acest traseu, înspre Hunedoara, iar pe o porțiune de aproximativ 40 de kilometri nu m-am intersectat cu nici o mașină. Acest aspect îl consider deosebit de grav din punct de vedere al circulației evident, iar din punct de vedere economic, am observat că unitățile de pe marginea acestui tronson de drum sunt închise. Totuși, se pune o întrebare: oare cât timp trebuie să mai suportăm această bătaie de joc la care această zonă a județului Bihor și din cele limitrofe sunt supuse prin indiferența celor care trebuie să-și facă datoria pentru care, cu siguranță, își ridică lunar lefurile”, a spus, plin de indignare, Adrian Bârz, alt protestatar, dar și organizator.
„De 25 de ani circul spre București lunar, dar niciodată dezastrul acestui drum nu a fost mai mare ca acum. Izolarea Depresiunii Beiușului este și mai mare acum, deoarece Aeroportul Internațional din Oradea este unul părăsit de operatori, iar legătura rutieră Oradea-Deva-București este una de un adevărat calvar. Ce aveți de gând cu această izolare a sud-estului județului, precum și a Țării Moților, domnilor guvernanți, sau ne lăsați pur și simplu în paragină și pe mai departe, făcând promisiuni fără acoperire?”, a afirmat Adrian Ciorna, din Beiuș, unul dintre activii participanți la acest protest. „Chiar dacă drumurile din orașul nostru sunt bine puse la punct, sunt alături de inițiatorii acestui protest, unul legal, felicitând și susținând punctul lor de vedere. Sigur, situația DN 76 este una pentru care am mai organizat un protest pe 8 iunie 2016, însă lucrurile s-au mișcat destul de greu. În perspectiva parcului industrial care prinde deja viață la Ștei, circulația pe ruta Oradea-Deva este una care impiedică mulți investitori care doresc să-și desfășoare aici afacerile, fiind practic o adevărată piedică. Nutresc speranța că lucrurile vor intra pe făgașul normal, iar această acțiune de protest va fi una care va da rezultatele scontate într-un viitor cât mai apropiat”, a spus Iulian Balaj, primarul orașului Ștei. Chiar dacă participarea a fost una mai puțin scontată de organizatori, aceștia își pun mari speranțe în „semnalul” dat celor în măsură să se ocupe de acest adevărat Dezastru Național, cum este numit DN 76 (E79) de a cărui soartă au uitat de mult cei care, de fapt, trebuiau să-și facă datoria și nu să-și arate indiferența an de an spre disperarea miilor de șoferi care se (mai) încumetă să circule pe acest așa-zis Drum Naţional şi European.