Din toamna acestui an, cel târziu în primăvara anului 2023, vor începe lucrările la patru parcuri industriale din judeţ: Aleşd, Beiuş, Ştei şi Marghita. În şedinţa de azi a Consiliului Judeţean Bihor va fi aprobat studiul de fezabilitate pentru parcul industrial Aleşd, urmând ca documentaţiile pentru Beiuş şi Ştei să fie supuse aprobării luna viitoare.

Preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că administraţia judeţeană a încheiat protocoale cu primăriile interesate de dezvoltarea unor parcuri industriale pe teritoriul lor. Trei dintre ele – Aleşd, Beiuş şi Ştei – au pus deja la dispoziţia CJ terenurile pe care vor fi amenajate parcurile industriale, iar Marghita o va face în luna mai. După primirea terenurilor, acestea au fost certificate de Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, iar apoi CJ Bihor a comandat studiile de fezabiltate. Bolojan a menţionat că cel privind parcul industrial din Aleşd a fost predat deja, urmând să fie supus aprobării în şedinţa de azi a Consiliului Judeţean Bihor. Terenul are o suprafaţă de 8,5 ha şi este situat la intrarea în oraș dinspre Oradea, cu acces de pe DN1 înainte de benzinăria OMV, și va avea 11 parcele de diferite suprafețe, cele mai mari de câte 2,5 ha.

„După ce proiectul va fi aprobat, luna viitoare vom demara procedura de licitație, astfel încât la sfârșitul verii să fie desemnată o firmă pentru proiectarea tehnică și execuție”, a declarat Ilie Bolojan, adăugând că valoarea estimată a investiţiei este de 4,6 milioane euro, termenul de realizare fiind de 8 luni (două luni pentru proiectare, 6 luni pentru execuţia lucrărilor).

Pentru parcurile industriale din Beiuş (17,5 hectare) şi Ştei (13,6 hectare), studiile de fezabilitate vor fi aprobate în şedinţa de la sfârşitul lunii mai, după care vor fi organizate licitaţiile pentru proiectare şi execuţie la Beiuş, respectiv execuţie la Ştei. Viitorul parc industrial din Beiuș va fi amenajat la intrarea dinspre Oradea, cu acces de pe DN1 din zona benzinăriei Desira, dar și de pe drumul județean Roșia - Delani, iar cel din Ștei la ieșirea spre Lunca-Nucet, cu acces de pe DN75.

Şeful CJ Bihor speră că în toamna acestui an sau cel târziu în primăvara anului viitor să înceapă efectiv lucrările la toate aceste parcuri industriale, inclusiv la cel din Marghita (aproximativ 10 hectare). Administraţia judeţeană speră să fie atrași investitori din țară sau străinătate.

„Ne propunem ca din primăvara anului 2023 să scoatem la licitație concesionarea de parcele pentru investitorii interesați. Vrem ca în paralel cu lucrările pentru amenajarea parcurilor industriale, firmele să treacă la construirea de hale, astfel încât primele activități să se desfășoare în aceste parcuri din toamna anului viitor sau primăvara anului 2024”, a afirmat Bolojan. Preşedintele CJ Bihor a precizat că lucrările de amenajare a parcurilor industriale vor fi finanţate, în primă etapă, din bugetul judeţului, iar în etapa a doua finanţarea va proveni din fonduri europene.