Uneori planurile ne ies, alteori nu, mai ales atunci când evenimente mai presus de voința noastră ne afectează serios activitatea. Pandemia de coronavirus, care a făcut prăpăd peste tot în lume, a adus o serie de surprize neplăcute și Ansamblului Artistic Profesionist „Crișana”.

„Poate eram prea mândri de noi și de rezultatele noastre din 2018-2019. Prea ne-au ieșit toate ca la carte: în 2018, An Centenar, Tezaur Folcloric, de excepție, realizat la Oradea, împreună cu Televiziunea Română, participarea la Festivalul ,,Generația Centenar”, la frații de peste Prut, Chișinău, alături de sute de artiști, sărbătorirea Centenarului la Parlamentul European, la Bruxelles, și, apoi, alături de românii din Sacramento - California și Chicago - Ilinois, în SUA; au urmat, în 2019, reparații la sala de dans, reparații la sala orchestră, amenajare garderobă de costume, amenajare birou de lucru... Ne reintrasem, frumos, în ritm, și începusem să recuperăm ceea ce nu am reușit să facem ani la rând, lipsiți de alocarea unui buget corespunzător… Să nu uităm acel spectacol memorabil, realizat la 1 decembrie 2019, împreună cu prestigiosul Ansamblu ,,Joc” din Republica Moldova, spectacol care a emoționat publicul bihorean”, ne-a mărturisit Leontin Ciucur, directorul artistic al ansamblului.

Începutul lui 2020 se arăta la fel de promițător pentru Ansamblul Artistic Profesionist „Crișana”. În 24 ianuarie, artiștii noștri au realizat un spectacol grandios, alături de Ansamblul Artistic ,,Ciprian Porumbescu’’, însă, din păcate, conducerea ansamblului s-a văzut nevoită să renunțe la un mare concert Tezaur Folcloric -„Orchestra Crișana 70 de ani” -, pregătit până în ultimele detalii, dar oprit, în ultima clipă, de starea de urgență.

„A fost primul moment de amărăciune care prefigura deja că lucrurile nu merg spre bine. Am muncit mult pentru acel spectacol, în care ar fi participat peste 40 de artiști, totul fusese pregătit până la ultimul detaliu, s-a repetat și s-a pregătit tot repertoriul, dar n-a fost să fie. Am sperat mereu, lună de lună, că îl vom putea desfășura, și abia anul trecut, spre sfârșit, am încetat să mai sperăm, deocamdată... Am fost nevoiți să ne adaptăm activitatea, respectând cu strictețe regulile dispuse de autorități, dar fiind, în același timp, utili”, a mai spus Ciucur.

O perioadă, ansamblul a susținut spectacole, cu efective reduse, pe scena mobilă din Cetatea Oradea, după care, artiștii și-au adaptat activitatea condițiilor impuse de pandemie, lucrând fie la domiciliu, fie în sala de repetiții, pentru noi suite orchestrale sau de dansuri.

„Am pregătit, pentru scenă, o frumoasă suită de jocuri populare din Basarabia, suită pe care suntem nerabdători să o prezentăm publicului nostru drag. Formația de dans este întinerită, cu dansatori dornici de afirmare, și beneficiază de un coregraf bine pregătit. Regretăm că, la cei 70 de ani ai orchestrei, nu am reușit să prezentăm spectatorilor noștri manifestări de anvergură, din cauza acestei pandemii care ne-a afectat profund. Totuși, am realizat un album aniversar, ce va cuprinde două compact discuri cu producții artistice din repertoriul ansamblului și a colaboratorilor noștri, album ce va ieși pe piață în luna ianuarie a acestui an”, a menționat interlocutorul nostru.

 

Pandemia și surprizele ei neplăcute

Această pandemie, care a făcut prăpăd peste tot în lume, a adus o serie de surprize neplăcute și ansamblului.

„Ca urmare a faptului că a afectat nu numai activitățile artistice, ci și activitățile economice, economia în general, au crescut cheltuielile medicale neprevăzute și au scăzut veniturile bugetare previzionate, punând finanțatorul nostru (Consiliul Județean Bihor – n.r.) în situația de a dispune reduceri de bugete, cu efecte neplăcute, vizând reduceri de personal. Ansamblul nostru va pierde zece posturi de artiști, fiind una dintre secțiile afectate grav, cu o reducere de 25 % din personalul artistic. Cu strângere de inimă și cu mare regret pentru colegii afectați, a trebuit să dimensionăm organigrama, în așa fel încât să ne asigure posibilitatea unei funcționări, pentru a nu intra în avarie”, ne-a mărturisit artistul.  

Ca om care a cunoscut bucuria, dar și tristețea, optimismul, dar şi curajul de a merge mai departe, Leontin Ciucur este convins că, nu peste mult timp, totul va fi bine.

„Situația fiind fără ieșire, ne vom mobiliza în așa fel încât actul artistic să nu fie afectat radical și să ținem publicul aproape. Simt că totul va fi bine, pentru că publicul ne urmărește în continuare și, la fel ca noi, artiștii, așteaptă intrarea în normalitate. Unii spun că nu va mai fi ce a fost, însă eu trăiesc cu speranța că va fi măcar pe aproape. Publicul ne-a dovedit că nu ne uită, o dovadă în acest sens fiind și videoclipul nostru cu momentul „La corindat”, difuzat, zilele trecute, pe Facebook, care, în doar patru zile, a fost vizionat de peste 160.000 de persoane, obținând mii și mii de aprecieri. Să dea Dumnezeu ca Noul An să ne readucă împreună, lucrurile să reintre în normal, cât mai repede, să ne bucurăm unii de alții și să fim cu toții sănătoși!”, a conchis interlocutorul nostru.