Gală de proiecții la Oradea - „Expediţia - Chemare în necunoscut”
Timp de trei zile, bihorenii și turiștii aflați în Oradea și Bihor sunt invitați să participe la cea de-a XIII-a ediţie a Galei „Expediţia - Chemare în necunoscut”. Evenimentul, organizat de Clubul de Speologie Cristal Oradea, va avea loc în Aula Magna a Universității din Oradea.
Proiecțiile video și expunerile de imagini cu specific montan vor începe luni, 29 ianuarie, de la ora 18.00, şi vor continua marţi şi miercuri, de la aceeaşi oră. Intrarea la eveniment va fi liberă.
Evenimentul este dedicat, de către cei ce au avut posibilitatea să-și depășească propriile limite, tuturor celor care iubesc cu adevărat muntele şi aventura. Potrivit organizatorilor, se dorește ca, în urma acestor proiecții de promovare a sporturilor montane, „oamenii să respecte și să prețuiască mai mult natura și să iasă cât mai mult la activități în aer liber.
Evenimentul „Expediţia - Chemare în necunoscut” este printre puținele gale din România unde este prezentă o gamă largă de activități: speologie, canyoning, alpinism, drumeție, via ferrata, cayaking.
Șase experiențe și curiozități
În programul primei zile sunt programate șase întâlniri cu momentele trăite de iubitorii muntelui și create special pentru a transmite emoțiile și stările experimentate publicului pasionat de călătorie. În deschiderea galei, va putea fi urmărită experiența cunoscutului speolog Tudor Marin, concentrată în expunerea „GeoKarst Aventure, 12 ani de explorări în Asia de Sud-Est”, apoi Csaba Varga va împărtăși curiozități dintr-o expediție realizată anul trecut, în Nepal. Radu Pușcaș va vorbi despre explorarea unui izvor dintr-un loc accesibil profesioniștilor și despre curiozitatea din Poiana Gropii. Adina Micula va atrage atenția publicului cu experiențele feminine de la un eveniment speologic internațional desfășurat anul trecut. Tot luni, este programată și prezentarea în imagini a primului festival de escaladă desfășurat în Bihor, Osoi Climbing Fest, realizată și susținută de Răzvan Dumbravă.
„Everest 2017”, cu Horia Colibășanu
Proiecțiile zilei de marți vor începe tot la ora 18.00, cu un material realizat de Alexandra Godja, tocmai într-o insulă exotică considerată de autoare drept „paradisul canyoningului”. Cu ajutorul imaginilor realizate de cunoscutul fotograf orădean Andrei Posmoșanu, publicul se va putea familiariza cu instantanee rare din Oradea și Valea Cernei. Nu vor lipsi din prezentări experiențele întâlnite pe unul dintre cele mai frumoase trasee de via ferrata din Dolomiți, de către Renata Măduța.
Ziua de marți va cuprinde și o întâlnire cu temerarul alpinist român Horia Colibășanu. Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu a reuşit să cucerească vârful Everest (8.848 metri), din Munţii Himalaya, anul trecut, în luna mai, stabilind o premieră naţională după ce a realizat o ascesniune pe cel mai înalt vârf de pe Pământ fără şerpaşi sau oxigen suplimentar. Colibășanu practică stilul pur în alpinismul de mare altitudine, fiind considerat unul dintre cei mai buni alpiniști din lume. Acesta va susține la Oradea o prezentare video despre o expediție diferită din multe puncte de vedere față de celelalte. Sportivul va povesti care au fost etapele expediției, ce provocări a avut pe parcurs și cum a reușit să le depășească. Prezentarea va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.
Despre curaj și determinare
În ultima zi a galei din acest an, publicul va putea afla despre curajoasa călătorie a lui Bogdan și Cristina Oros în misteriosul Nepal. Piscurile europene vor fi prezente de către Dinu Mititeanu, iar frații Chiș vor povesti despre aventura trăită pe unul dintre cele mai lungi râuri din Balcani. Și în acest an, celui mai înalt vârf din Europa, Mont Blanc, i-a fost rezervată o prezentare, ce va realizată de Ovidiu Marc. O retrospectivă a celor mai provocatoare reușite din călătoriile de anul trecut va putea fi urmărită în proiecția video a celebrului montaniard bihorean, profesorul univeristar orădean Radu Mărieș. Gala va fi încheiată în urma unei povestiri în tandem din jurul lumii, realizate de Valentin Nemeș.
Partenerii evenimentului sunt Universitatea din Oradea, Agenția de Management al Destinației Bihor, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvlotare Durabilă Bihor. Evenimentul este susținut de Agenția de Management al Destinației Bihor, Ecosafe, Alpinex SRL șI TravelGuideRomânia.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.