„În luna mai, grevă generală în toate școlile din țară!” - Profesori în stradă
În jur de 100 de cadre didactice, nedidactice și didactice auxiliare, au protestat azi, 23 martie, în fața Prefecturii Bihor, nemulțumite de lipsa sporurilor, de locul pe care salariul lor îl ocupă în grila de salarizare, de munca gratuită prestată la olimpiade și concursuri și de salariile mici ale debutanților.
Parcul Traian a fost aproape plin joi, în jurul orei 14.30, când profesorii și personalul auxiliar și nedidactic s-au adunat să protesteze împotriva Guvernului.
Îmbrăcați în alb, cei mai mulți dintre ei purtau pancarte cu inscripții precum: „Milioane sunt tocate pe programe eșuate”, „Când profesorii dispar, viitorul este amar”, „Vă rugăm să respectați munca celor devotați”, „Îniante de a vă întreba cât costă educația, întrebați-vă cât valorează ea!”, „Mereu sacrificați, niciodată respectați!”, „Afară, afară, politica din școală!”, „Miniștrii trec, dascălii rămân”, „România educată, ai carte, nu ai parte!”, „Încercăm să rezistăm, România să salvăm”.
„E un paradox că noi am venit aici să protestăm pentru o Lege care nu este aplicată, Legea 53. Colegii noștri din nedidactică nici acum nu au ajuns la plafonul de bază stabilit de această lege. Protestăm și pentru colegii noștri din nedidactic, auxiliar și directorii unităților de învățământ. Acestea sunt categorii de personal care, în ultimii 4 ani, au fost mereu uitate. Ne dorim ca și colegii noștri din nedidactic și auxiliar să beneficieze de sporuri. Sunt singura categorie bugetară care nu are sporuri pentru condiții de muncă. Cei din inspectorate și minister au aceste sporuri, dar veriga de mijloc, cei din unitățile școlare, ei nu au. Colegii noștri care fac multe ore suplimentare nu sunt plătiți. Nu s-a găsit niciodată o soluție pentru ei. Profesorii care participă la olimpiade sau concursuri, unele dintre ele se desfășoară sâmbătă sau duminică, și unde este foarte multă muncă, nu sunt niciodată plătiți”, a spus liderul FSLI Bihor, Flaviu Zancu care mai adaugă că directorii au, de cele mai multe ori, al 10-lea sau al 15-lea salariu din școală. Acest lucru, raportat la câtă muncă și responsabilitate este la acel nivel, nu atrage pe nimeni să ocupe funcții de conducere ceea ce duce la o scădere a calității managementului școlilor. Profesorii mai vor o indexare a salariilor cu rata inflației, în fiecare an, și o normalizare a situației pe care o ocupă în grila de salarizare. „Vrem să fim pe o treaptă onorabilă, decentă. Nici primii, dar nici ultimii. Merită să fim undeva pe la jumătate, astfel încât meseria de dascăl să fie atractivă. Sperăm ca în perioada următoare să găsim înțelegere din partea guvernanților. Dacă nu, vom ajunge la proteste de stradă. În aprilie vom organiza la București un mare miting și apoi, în mai, vom organiza grevă generală în toate școlile”, a declarat Zancu, care, răspunzând întrebărilor jurnalistului Crișanei, a spus că problemele sunt într-adevăr mai vechi, că s-a încercat rezolvarea lor, dar că Guvernul a mințit, negociind niște lucruri cu sindicaliștii și punând în practică total altceva.
Numiții Mang Ioan, Caus Aurel și Hatos Adrian sunt parlamentari ai Bihorului sj profesori. Au fost vreunul dintre ei printre profesori sa vadă ce doresc? Nu. Respectivii iau salarii imense de la Universitate, indemnizații mărite și nemeritate de la Parlament și ii aplauda pe Ciolacu, Ciuca, Deca și Iohannis. Nu sunt interesați deloc de electorat, ci de burțile lor nesatule. La fel și Cupsa, Arina Mos și parlamentarii UDMR. Ființe fără rușine . Servitori de partid preocupați doar de propria capatuiala.
Astăzi peste 100 de membri de sindicat din Bihor au protestat. Vă mulțumim pentru participarea și implicarea dumneavoastră. În cazul în care solicitările noastre rămân fără rezolvare, protestele vor continua şi în lunile următoare astfel : 1. Pichetarea sediului Guvernului şi a sediilor prefecturilor în lunile martie şi aprilie 2023; 2. Marș de protest desfășurat în București în luna mai 2023; 3. Declanşarea grevei generale în ultima decadă a lunii mai; 4. Alte acțiuni specifice. Numai împreuna vom reuși !
Un FSLI dintr-un măreț județ al țării spre exemplu, incaseaza doar cotizatii din care ofera membrilor de sindicat carduri de carburant MOL, carduri BLITZ pentru magazinele de lux, asigurari medicale si de viața Asirom , achizitioneaza, renoveaza sedii de lux (tot pentru privilegiati), organizeaza intalniri in locuri ,,exotice" din România (Valea Prahovei) șamd.) Și asta-i partea legală. Prim spate-s alte jocuri mari.) Cotizantii nu au niciun drept de decizie. Alegerile marilor liderilor se fac in mod secret, de un cerc restrans de influienta sau se mostenesc. Nimeni nu-i cunoaste. Ei sunt elita. Liderii mici din scoli au doar rolul de a-i sustine pe cei de sus. Sunt alesi de cei de sus, alesi pe viata. In nicio scoala nu s-a facut alegeri. Desigur, pe la spate se pot face procese verbale fictive care sa ,,numeasca" sau sau sa mentina in functie un anumit lider . Nu se fac sedinte cu membrii de sindicat, cu cotizantii, cu prostimea. E doar cotizeaza. Lunar. In cate scoli din Bihor s-a vorbit despre protestul de azi? Se poate demonstra printr-un sondaj, printr-un chestionar. A intreba vreun lider de sindicat din vreo scoala (ca la cei mari nu se poate ajunge) despre activitatea ori inactivitatea sindicatului este o jignire. I se raspunde sec: ,,V-am trimis ordinul (pe grupuri de socializare), dar sunteți atât de prosti că nu știți sa cititi!." Si la acest miting cati lideri de sindicat au fost? Fiecare lider trebuia sa fie flancat de cotizantii din scoala, ca da, liderul (daca este lider) este urmat. Doar ca , se prefera, sub pretextul ca sunt interzise adunarile unui numar mai mare de 200 de persoane, sa nu fie dusi cotizantii. Nu e despre ei. Ei doar cotizeaza. Se puteau face intalniri sub 200 de persoane in fata primariilor fiecarui UAT. Legal, ,, curat constituțional".
Defapt protesteaza doar pentru drepturile liderilor de sindicat mari si mici. Protesteaza pentru a-si sustine locurile , privilegiile, indemnizatiile. Urmeaza vremuri tulburi , un an viitor electoral. Se vor schimba guverne iar liderii trebuie sa fie in barca. In barca liderilor. Guvernele se schimba, presedintii, ministrii, doar liderii de sindicat (mari , mijlocii si mici) nu se schimba. Au asistat zeci de ani distrugerea statutului cadrului didactic, au asistat la umilirea profesorilor si a personalului din scoli.