Începe Săptămâna Patimilor - Mii de bihoreni au celebrat Floriile
Bisericile s-au umplut ieri de credincioși, care au venit cu mic cu mare pentru a sărbători Floriile, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, rememorând intrarea lui Iisus în Ierusalim, unde a fost aclamat de locuitorii oraşului şi întâmpinat cu frunze de palmier. La finalul slujbei religioase, credincioşii au fost miruiți și au primit ramuri sfințite de salcie.
Anul trecut, credincioşii au sărbătorit Floriile cu reguli stricte. Doar un număr limitat de persoane a putut participa la slujba de Florii în interiorul lăcașurilor de cult, purtând masca de protecție, iar restul au stat afară, în curte, respectând regulile impuse de pandemie.
Intrarea Mântuitorului în Ierusalim a fost prăznuită anul acesta de mii de credincioși prin participarea la Sfânta Liturghie, la finalul căreia aceștia au primit ramuri de salcie sfinţită, care se pun la geamuri, la uşi sau la porţi. În unele părţi ale ţării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credinţa spune că acest ritual îi apără de boli şi îi face mai robuşti. De asemenea, apără casa de rele şi o protejează de evenimente neplăcute.
Ramurile de salcie care se împart în biserică în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulţimile în Ierusalim pe Iisus. Cu ziua de Florii începe ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Ramurile verzi simbolizează castitatea, dar şi renaşterea vegetaţiei, amintind, totodată, de ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim, în această zi. Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post. Din punct de vedere liturgic, din această zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl „petrec” pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte. Numită în popor şi Săptămâna Neagră, Săptămâna Patimilor este profund încărcată de tristeţea celei mai cutremurătoare poveşti de viaţă: viaţa Fiului lui Dumnezeu întrupat şi pogorât printre cei pe care i-a iubit nespus şi pentru care îşi asumă acum întreaga suferinţă a morţii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.