La viitorul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor - Diriginţii de şantier sunt "exponate" rare
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, a anunţat ieri că a dispus rezilierea contractului cu firma SC Amirante SRL Oradea, angajată în urmă cu trei luni să asigure dirigenţia de şantier la lucrările executate de Selina la fosta Garnizoană a Oradiei. Măsura a venit după ce Ţîrle a constatat după efectuarea mai multor vizite pe şantier că angajaţii firmei nu se găsesc la lucru.
Deoarece CJ Bihor nu are specialiştii necesari să asigure supravegherea lucrărilor de amenajare a Muzeului Ţării Crişurilor în sediul fostei Garnizoane a Oradiei, conducerea judeţului a decis încredinţarea serviciului de dirigenţie de şantier firmei SC Amirante SRL din Oradea. Contractul a fost semnat pe data de 11 iunie a.c., iar valoarea lui se ridică la suma de 104.720 lei. Din păcate, la nici trei luni de la predarea frontului de lucru angajaţii societăţii au dat dovadă de neseriozitate. Acest lucru a fost constatat chiar de către preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, cel care în repetate rânduri s-a deplasat la imobilul de pe str. Armatei Române pentru a vedea cum decurge renovarea. Surpriza a fost că de fiecare dată diriginţii de şantier cărora li s-au încredinţat lucrările de supraveghere a calităţii execuţiei erau de negăsit. Nici consilierii personali ai preşedintelui trimişi în următoarele zile la faţa locului nu au fost mai norocoşi. În consecinţă, Ţîrle i-a convocat pe reprezentanţii firmei SC Amirante SRL şi le-a pus în vedere faptul că intenţionează să rezilieze contractului. În plus, Ţîrle a solicitat ca plăţile efectuate, în valoare de 5166 lei, să fie returnate ca donaţie la CJ Bihor. "Ţinând cont de complexitatea lucrărilor, aveam nevoie de specialişti să avizeze execuţia lor. Am vizitat în repetate rânduri şantierul, însă diriginţii de şantier erau de negăsit. Culmea neobrăzării a fost că au solicitat şi încheierea unui act adiţional pentru suplimentarea valorii iniţiale din contract. Am dispus rezilierea contractului. În ce priveşte lucrările de reabilitare executate de Selina, acestea vor continua", ne-a declarat Radu Ţîrle.
Modul în care diriginţii de şantier au înţeles să se achite de obligaţiile asumate faţă de CJ Bihor ridică foarte multe semne de întrebare, ţinând cont şi de faptul că în cele câteva luni cât s-ar fi derulat contractul au semnat o serie de dispoziţii de şantier prin care se avizează diferite lucrări de suplimentare executate de Selina. "Nu am acceptat spre decontare nicio lucrare suplimentară. Vom analiza cu grijă modul în care au fost întocmite aceste acte şi nu vom plăti în plus decât dacă acest lucru se justifică", a mai precizat Radu Tîrle.
Încă din primele momente lucrările de reamenajare a imobilului de pe str. Armatei Române au ridicat numeroase probleme. Contractul cu Selina a fost încheiat pe data de 15 ianuarie, iar valoarea acestuia se ridică la 58,4 milioane lei. La câteva săptămâni de la începerea lucrărilor, preşedintele CJ Bihor a semnalat numeroase aspecte legate de modul în care angajaţii Selina îşi fac treaba. În paralel, conducerea Selina venea cu fel şi fel de solicitări de suplimentare a fondurilor, motivând apariţia unor lucrări suplimentare. În lipsa unor specialişti la CJ Bihor, Ţîrle a decis să angajeze diriginţi de şantier capabil să avizeze sau nu aceste lucrări. Din păcate, fie lipsa de profesionalism, fie "motivarea" financiară externă a diriginţilor par să-i fi determinat pe aceştia să uite să mai treacă pe la locul de muncă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.