Măsuri dure împotriva celor care abandonează deşeurile - Mijloacele de transport, confiscate
În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de ieri, a fost prezentat raportul de activitate al Gărzii de Mediu Bihor, fiind expuse problemele cu care se confruntă autorităţile în încercarea de a impune colectarea selectivă, precum şi a impunerii unei discipline în ceea ce priveşte abandonarea deşeurilor pe domeniul public. În această ultimă privinţă, a fost anunţată o măsură fără precedent, şi anume confiscarea mijloacelor de transport.
Autoritățile administrației publice locale au obligația, conform legislaţiei în vigoare, de a avea personal specializat pentru protecția mediului, precum și de a asigura măsurile de salubrizare a localităților, de întreținere și gospodărire a spațiilor verzi, a piețelor și a parcurilor publice. „Începând cu anul 2012, UAT-urile au obligaţia să asigure colectarea separată pentru cel puţin următoarele tipuri de deşeuri: hârtie, metal, plastic şi sticlă. De asemenea, producătorii de deşeuri şi autorităţile administraţiei publice locale trebuie să atingă, până în anul 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală a cantităţilor de deşeuri. Până acum, acest procent nu este atins, dar mai sunt doi ani până la termen”, a precizat Monica Crişan, purtător de cuvânt al Gărzii de Mediu Bihor.
Activitatea de salubrizare în UAT-urile județului Bihor este delegată prin gestiune directă sau delegată către diferiți operatori de salubritate, în câteva comune, fiind asigurată de către Serviciul de Salubritate înființat în cadrul primăriilor respective, cum este cazul la Girişu de Criş și Pomezeu. În cursul anului 2017, comisarii GNM CJ Bihor au efectuat controale la 75 de administraţii publice locale din judeţ, precum şi la trei operatori de salubrizare, anume Compania Națională de Admininistrare a Infrastructurii Rutiere SA - Direcția Drumuri Poduri Cluj - Secția Drumuri Naționale Oradea și administratori de zone de agrement. Printre neconformitățile constatate se numără abandonări de deșeuri, cele mai vulnerabile zone fiind parcările, depozitări necontrolate de deșeuri în cartierele de rromi din toate localitățile sau lipsa contractelor încheiate cu operatorii de salubrizare în unele UAT-uri. ,,În unele localități am constatat lipsa implicării autorităţilor publice locale (Vaşcău, Batăr Tinca, Pietroasa, ş.a.) fie din motive financiare, fie din lipsa personalului instruit, fie din necunoaşterea atribuțiilor și responsabilităților pe care le au în domeniul protecției mediului”, a explicat Monica Crișan.
La finalul prezentării, prefectul Ioan Mihaiu a dezvăluit public că a avut discuții la nivel local, dar şi central vizavi de un aspect care deranjează tot mai mult, şi anume abandonarea gunoaielor în locurile publice, cum ar fi parcări, marginea drumurilor publice, malurile apelor. „Ştiu că a fost inclus în tematica de control acest segment. Dar pentru combaterea fenomenului suntem hotărâţi să trecem la confiscarea mijloacelor de transport. Legea permite acest lucru. Nu o vom face, însă, pentru o plasă de gunoi, ci în special vom aplica aceasta măsură în cazul unor firme, care procedează în acest mod, în ciuda faptului că există spaţii amenajate. Dacă altfel nu se poate crea o disciplină, vom proceda şi noi ca şi cei de la ANAF sau Poliţie, aşa cum se procedează în domeniul cerealelor sau al masei lemnoase. Aşadar, o să începem controale de acest gen împreună cu primăriile şi cu poliţia locală”, a avertizat prefectul de Bihor în şedinţa Colegiului Prefectural de ieri.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.