Artistul orădean Thurzó Zoltán a intrat oficial în Cartea Recordurilor, după ce, pe 13 iunie, a concertat pe Everest, timp de 132 de minute, la altitudinea exactă de 5.325,77 metri.  

„Am primit astăzi o scrisoare importantă de la Londra: am devenit oficial recorder mondial Guinness World Records cu proiectul meu de muzică clasică „Imn la înălțime”! Diploma oficială va ajunge în aproximativ 10 zile, iar până atunci, cei de la Guinness vor actualiza detaliile legate de această categorie cu persoana mea și cu realizarea nouă”, a anunțat artistul pe pagina sa de Facebook.

Aventura a început imediat după eșecul suferit anul trecut în decembrie, când Thurzó Zoltán a fost la un pas de a intra în Cartea Recordurilor pentru 130 de ore cântate fără oprire la pian. Ratarea l-a întărit, făcându-l să vâneze un alt record, acela de a cânta la pian la cea mai mare înălțime la care a cântat cineva.

În 13 iunie, a cântat la altitudinea exactă de 5.325,77 metri. Timp de 132 de minute, acesta a cântat 34 de piese și 28 de imnuri naționale, pe Everest.

Toată aventura în Nepal l-a costat pe Thurzó Zoltán 21 de mii de euro, bani pe care i-a adunat de la sponsori.

„Diploma oficială în acest sens va ajunge în aproximativ 10 zile (am să vă arăt și vouă diploma!), iar până atunci și cei de la Guinness vor actualiza detaliile legate de această categorie cu persoana mea și cu realizarea nouă (13 June 2022, Nepal, Mount Everest Base Camp, Thurzó Zoltán - concert pianist, altitude: 17.473 ft - 5325.77 m). Mulțumesc mult sponsorilor mei, precum mulțumesc și vouă!, a menționat artistul.

Pianistul și-a propus să înființeze un muzeu particular al tuturor documentelor privind istoria muzicii în orașul nostru (cu manuscrise, fotografii, documente etc.), care să fie accesibile tuturor. În acest demers, artistul nu a beneficiat de sprijin din partea autorităților.

Thurzó Zoltán s-a născut în Oradea pe 13 ianuarie 1983. A început studiile muzicale la cinci ani, orientat de profesoara de pian Schmidt Magda. Peste un an (4 iunie 1989) a apărut în primul concert public de pian. În 2001 a absolvit Liceul de Muzică, ca elev al compozitoarei și profesoarei de pian Ridzyk Gyöngyi din Oradea, și a profesoarei de pian Pallagi Ildikó. În același an a fost admis cu succes la secția de pian a Universității Oradea, unde activitatea și evoluția sa profesională a fost supravegheată de Lucia Pârvănescu și Nicoleta Badea-Ficuţ. În 2006 a obținut diplomă de pianist, profesor de pian ca student al Nicoletei Badea-Ficuţ. În timpul studenției a avut ocazia să lucreze cu maeștri renumiți precum Zoltán Kocsis, Gergely Bogányi sau Daniel Barenboim.