La cinci ani de la plecarea spre veșnicie a reputatului biolog Anna Marossy, Fundația Comunitară Oradea a dezvelit ieri o placă comemorativă în Parcul Libertăţii, pe aleea care-i poartă numele.

Evenimentul s-a dorit a fi un omagiu adus unuia dintre cei mai renumiţi biologi ai României, Anna Marossy, un om extraordinar, un dascăl de excepție, un cercetător de mare calibru și un activist de mediu cum rar au existat în Oradea.

Având în vedere măsurile de protecție sanitară impuse de pandemie, manifestarea s-a desfășurat într-un cadru restrâns, cu participarea a aproximativ 30 de persoane, apropiate eminenţei.

Despre complexitatea omului Anna Marossy au vorbit: prof. univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, în calitate de fost coleg și de șef în cadrul cercetărilor pe care Anna Marossy le-a făcut în cadrul instituției muzeale; doctorul Hadrian Borcea, șeful UPU-SMURD Bihor, fost elev și unul dintre cei mai buni prieteni ai Annei Marossy, și Orlando Balaş, coordonator al programelor de educaţie ecologică a Academiei Civice Bihor, în calitate de activist de mediu, și care a cunoscut-o foarte bine pe Anna Marossy în cadrul acțiunilor de mediu.

„Placa este din metal de tip corten, de dimenisuni nu foarte mari, gravată cu jet de apă. Credem că mărimea plăcii este în perfectă concordanță cu modestia pe care Anna Marossy a reușit s-o arate în timp, iar acest tip de metal pe care l-am ales are o proprietate interesantă: ruginește într-un mod original, astfel încât rugina devine elementul caracteristic, tot restul părând neatins. Poziționarea, oarecum, la sol, a soclului și plăcii îndeamnă pe cel interesat să facă o plecăciune pentru a descoperi obiectul, iar doamna Marossy merită din partea noastră această plecăciune (...) Se împlinesc cinci ani de la descoperirea celeilalte fețe a eternității de către doamna Anna Marossy, iar Societatea Carpatina Ardeleană se află, în acest moment, în Padiș, pentru a o comemora...”, a subliniat Cătălin Popa, președintele executiv al Fundației Comunitare Oradea, moderator al evenimentului.

Născută pe 12 martie 1931, la Beiuş, Anna Marossy a fost unul dintre cei mai reputaţi biologi români. Licenţiată a Universităţii Babeş Bolyai în 1954, şi-a început cariera ca profesor de biologie la Ştei, unde s-a remarcat pentru faptul că, indiferent de starea vremii, îşi scotea elevii din clase, învăţându-i să iubească şi să respecte natura, chiar în natură. Din 1966 până în 1988, a fost muzeograf la secţia de Ştiinţe Naturale a Muzeului Ţării Crişurilor, unde şi-a făcut cercetările care aveau s-o consacre, studiind atent nufărul termal, floarea preferată, dar şi nenumărate alte specii de plante din nord-vestul ţării. Dar ceea ce a făcut-o cel mai mult cunoscută, mai ales pentru publicul larg, a fost rolul ei de apărătoare a naturii, fie că era vorba de zonele protejate prin lege, fie că era periclitat mediul de viaţă chiar în Oradea, oraşul care i-a devenit a doua casă. Neezitând să ia atitudine în public, inclusiv în faţa autorităţilor şi a unor instituţii implicate în proiecte cu potenţial invaziv la adresa mediului natural, Anna Marossy şi-a închinat viaţa eforturilor de menţinere şi de salvare a rezervaţiei Pârâul Peţea de la Băile 1 Mai, mai ales a emblematicului său nufăr termal (Nymphaea lotus f. thermalis), precum şi a zonei Padişului.

„M-am născut în locul cel mai frumos din lume, depresiunea Beiuşului, cu munţii mei dragi din jur, cu Pădurea Craiului, cu Bihorul, cu Codrul Moma”, spunea Anna Marossy.

A militat pentru un mediu înconjurător curat, în care un singur copac este foarte important pentru fiecare dintre noi. Fără să i-o fi cerut altcineva decât propriile convingeri, Anna Marossy a fost un avocat devotat al naturii. Convinsă că fiecare copac contează pentru sănătatea noastră, s-a opus vehement tăierilor de arbori din Oradea. Lecţia pe care a predat-o de nenumărate ori a fost aceea a arborelui ajuns la maturitate, care produce, de-a lungul unui anotimp, o cantitate de oxigen care echivalează cu cea inspirată de 10 oameni de-a lungul unui an.

În urmă cu cinci ani, pe 18 octombrie, a plecat în cea mai lungă călătorie, la vârsta de 84 de ani. La cererea ei, Anna Marossy a fost incinerată, iar cenușa ei a fost împrăştiată în Padiş, aşa cum a vrut.

Zona din Parcul Libertății în care s-a desfășurat ieri manifestarea comemorativă este una pe care Fundația Comunitară Oradea a luat-o în administrare, în urmă cu câteva luni, și unde intenționează să organizeze, în viitor, foarte multe activități, în special pentru tineri și seniori.