Primul Club de IT gratuit din Oradea - Cursuri de programare pentru copii
Fie că ne place, fie că nu, calculatorul este viitorul, iar cine știe să folosească acest avantaj va avea numai de câștigat. În acest context, Asociația Smart Learning Center din Oradea își continuă în acest an demersurile educaționale din domeniul informaticii destinate copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani.
O nouă serie de cursuri de programare pentru copii începe în luna februarie și cuprinde grupe de Scratch începători, Scratch avansați+Python sau HTML/CSS - construcție de site-uri Web. Aceste cursuri se desfășoară săptămânal, după-masa sau sâmbăta, în module de câte două luni, iar grupele sunt constituite din maxim 9 copii fiecare. Scratch este un proiect al Massachusetts Institute of Technology, e un limbaj de programare gândit în scop educativ şi utilizat în peste 150 de ţări, tradus în peste 40 de limbi, fiind considerat cea mai bună modalitate de a învăța programare încă de la cele mai fragede vârste.
„Menționăm că la aceste cursuri va fi asigurat și un loc gratuit pentru un copil provenind din mediul defavorizat, care va putea participa pe baza unei cereri și a documentelor justificative”, susțin organizatorii.
Din luna noiembrie a anului trecut și-a început activitatea Clubul SMART, în totalitate gratuit, primul club de informatică pentru copii din Oradea, deschis tuturor copiilor interesați. Singură limitare este dată de mărimea spațiului disponibil (deocamdată) care permite doar grupuri de 15-17 copii, de aceea este necesară o înscriere prealabilă.
Clubul de IT pentru copii este o inițiativa unică în Oradea și se bucură de o participare exuberantă din partea tuturor, copii și invitați deopotrivă. Ideea s-a născut observând nevoia acestor copii pasionați de calculatoare, de tehnică sau de jocuri de a comunica mai mult pe aceste teme, de a interacționa cu alți copii, de a socializa într-un mediu organizat, de a întreba specialiștii, de a împărtăși sau de a afla mai multe lucruri.
Fiecare sesiune de Club IT cuprinde câte o dezbatere pe teme de informatică, despre istoria calculatoarelor, culisele programării sau provocările Internetului, poate fi o expunere, un film sau doar o discuție liberă, moderată de un specialist. Printre invitați se numără adesea programatori cu experiență, antreprenori din domeniul IT, elevi olimpici la informatică sau psihologi.
„De exemplu, una din primele teme dezbătute a fost „Bullying”. Ce este? Cum îl depistăm? Cum îl combatem? Ideea și prezentarea ne-au fost oferite de către Mona Stănescu, consilier școlar, au urmat apoi discuții libere, film și jocuri de rol. Într-o altă săptămâna am avut că temă „Internetul și provocările sale” sau despre utilizarea responsabilă a calculatorului în mediul online. Apoi am vorbit despre „Coding” sau despre programare, despre calculatoare și profesiile viitorului. Desigur că am celebrat și noi, la Oradea, deopotrivă cu alte zeci de mii de copii din întreaga lume „Hour of Code” în prima săptămâna din decembrie 2017. „Computer Science Unplugged” sau despre programarea fără calculator a fost o altă provocare pentru noi. Am aflat despre algoritmi, despre metode de sortare, am învățat jucându-ne ce este reprezentarea binară a numerelor, am descoperit metode de criptare fără a folosi vreun calculator. În ultimele două săptămâni membrii noștri au beneficiat de curs special de public speaking pentru copii: „Microfonul - prietenul meu” oferit de Daniela Pusta, antreprenor, specialist în marketing communications. Dar, pentru că nu uităm nici o clipă că și joaca și distracția sunt extrem de importante, nici o întâlnire de club nu se termină fără „computer games for everybody”, unde au loc scurte prezentări, unele destul de bine documentate, ale copiilor despre jocurile lor favorite. Nu trebuie să vă mai spunem cât de mult entuziasm însoțește aceste prezentări”, mai spun organizatorii.
Mai multe detalii despre înscrierea la cursuri, precum și datele de contact se găsesc pe site-ul slc.rbh.ro.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.