La sfârșitul săptămânii trecute, comisarii de la Protecția Consumatorilor au luat la puricat cele cinci magazine Kaufland din Bihor. Au găsit nereguli pentru care au dat 15 amenzi de 225 de mii de lei și au oprit definitiv de la comercializare produse de peste 36 de mii de lei.

 

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bihor (CJPC Bihor) a realizat o serie de acțiuni în urma informațiilor apărute în mediul online, cu scopul de a verifica modul în care este respectată legislația în vigoare în domeniu. Pe data de 13 octombrie, au fost verificate cinci magazine ale lanțului de supermarketuri Kaufland din Bihor.

Pentru neregulile constatate, comisarii CJPC Bihor au dat 15 amenzi contravenționale, în valoare totală de 225 de mii de lei, un avertisment, au oprit definitiv de la comercializare produse alimentare neconforme, în valoare de aproximativ 36.500 de lei, au oprit temporar de la comercializare produse în valoare de 11.751 lei și au oprit temporar prestarea de servicii în unele spaţii frigorifice neigienizate corespunzător şi la mese calde (grill).

Inspectorii au constatat în cele cinci magazine controlate nereguli precum: neconcordanţa preţurilor de la raft cu cele din sistemul informatic al caselor de marcat (prin aceasta utilizându-se o practică comercială incorectă, contrară diligenţei profesionale), produse având data durabilităţii minimale stabilită de producător depăşită sau pentru care nu se poate stabili încadrarea în acest termen, materii prime necurăţate corespunzător utilizate la raionul food (de exemplu, carne de pasăre cu pene), prezenţa la comercializare a citricelor tratate cu Imazalil (substanţă periculoasă, care poate provoca intoxicaţii, chiar dacă nu este consumată coaja, astfel cum avertizează comerciantul), comercializarea unor legume și fructe, depreciate calitativ, cu modificari organoleptice, comercializarea unor produse congelate cu prezenţa masivă a gheţii şi zăpezii în interiorul ambalajului (cu suspiciunea întreruperii lanţului frigorific), spaţii frigorifice de păstrare și expunere a produselor (vitrine frigorifice) insalubre, resturi alimentare, praf, mâzgă, impurităţi.

„S-a constatat și utilizarea unor cuptoare şi a altor echipamente la raioanele de panificație-patiserie şi grill, neigienizate corespunzător, cu arsuri, resturi de produse etc. și existența unor produse cu informare incompletă, fără elemente de identificare şi caracterizare complete şi corecte (legume-fructe, pahare sticlă)”, se afirmă într-un comunicat al CJPC Bihor, semnat de comisarul șef adjunct, inginer Giani Cătălin Bura.