Din cauza lipsei precipitațiilor, a temperaturilor ridicate și a apei folosite pentru grădini și spații verzi, debitul sursei de apă a scăzut, iar electropompele din foraje fac cu greu față consumului ridicat din localitățile Tarcea, Cherechiu și Săcueni.

Administrația Bazinală de Apă Crișuri a anunțat că, în spațiul hidrografic Crișuri, până în prezent, nu s-a impus aplicarea Planului de Secetă. Cu toate acestea, unii operatori de apă și canalizare au anunțat că, din cauza lipsei precipitațiilor, a temperaturilor ridicate și a apei folosite pentru grădini și spații verzi, debitul sursei de apă a scăzut, iar electropompele din foraje fac cu greu față consumului ridicat din localitățile: Tarcea, Cherechiu și Săcueni.

Potrivit reprezentanților ABA Crișuri, în continuare, este nevoie să folosim rațional resursele de apă, astfel încât acestea să fie suficiente pentru toți beneficiarii. 

Echipele Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR) monitorizează și gestionează volumele de apă din principalele lacuri de acumulare, astfel încât acestea asigură la această oră necesarul de apă brut pentru toți beneficiarii care se alimentează în regim centralizat din sursa de apă de suprafață.

În acest context ministrul Mediului, Tánczos Barna, face un nou anunţ despre restricții la apă: „vor mai fi localități care vor trebui să ia măsuri”.

Întrebat la finalul ședinței de Guvern dacă vor mai fi localități în care se va face apel la reducerea consumului de apă, ministrul Mediului a spus: „Atenționările și apelurile vor veni în continuare pentru că vor fi în continuare administrații locale care vor trebui să ia măsuri pentru asigurarea apei potabile pentru toți cetățenii și pentru asigurarea apei potabile pe termen mediu și lung”.

Tánczos Barna spune că restricțiile dispuse pe plan local sunt impuse pentru refacerea rezervelor de apă pe timp de noapte sau pe acele perioade în care se aplică restricțiile. El a făcut un apel la responsabilitate.

„Sunt foarte multe localități care au sistemele de alimentare cu apă potabilă construite pe un consum normal, fără a consuma apă potabilă pentru alte scopuri, industriale sua bazine de înot sau udatul gărdinii sau a gazonului. Mai ales în această perioadă trebuie să fim responsabili”, a adăugat ministrul Mediului, conform Mediafax.

Celulă de criză pentru secetă şi caniculă

Premierul Nicolae Ciucă a solicitat miercuri Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă înfiinţarea unei celule de criză care să monitorizeze, începând de joi, efectele produse de temperaturile foarte ridicate aşteptate în perioada următoare.

„Am discutat cu reprezentantul Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie şi prognozele pentru perioada imediat următoare evidenţiază temperaturi foarte ridicate, motiv pentru care am să dau sarcină Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă ca, la nivelul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, să funcţioneze, începând de mâine (joi, 21 iulie - n.red.), o celulă de criză care va fi destinată pentru monitorizarea efectelor produse de temperaturile foarte ridicate", a declarat Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a amintit, totodată, că marţi a avut loc prima întâlnire a comitetului interministerial coordonat de Ministerul Agriculturii destinat să monitorizeze efectele secetei.

„Ieri, am desfăşurat prima întâlnire a comitetului interministerial destinat analizării şi monitorizării efectelor pe care le produce seceta şi am stabilit ca la nivelul Guvernului să continuăm să avem o monitorizare şi informare continuă, activitate care se va derula prin întâlniri săptămânale şi raportări săptămânale. Totodată, vom avea o informare la nivelul Ministerului Agriculturii, care este şi coordonatorul acestui comitet interministerial, cu tot ceea ce înseamnă informaţii legate de suprafeţele afectate, regiunile cele mai afectate, culturile, estimările şi, desigur, măsurile care vor fi luate la nivelul Guvernului, pentru a putea să diminuăm efectele secetei", a afirmat premierul.