Simpozion Internaţional „Muncă, bani, bănci, cultură şi politică” - Economia sub lupa specialiştilor
În perioada 21-23 octombrie 2016 la Universitatea din Oradea va avea loc a XIII-a ediţie a Simpozionului Internaţional „Muncă, bani, bănci, cultură şi politică (sec. XVIII-2016)”. Festivitatea de deschidere va avea loc vineri, 21 octombrie, la ora 9.00, în Sala Birou Senat, Pavilionul A, parter.
Prima ediţie a evenimentului a avut loc în 19-20 aprilie 1991, când au fost susţinute 16 comunicări. Odată cu ediţia a IV-a, din mai 1997, simpozionul a căpătat caracter internaţional fiind prezentate nu mai puţin de 56 de comunicări. În 2009, în perioada 30 octombrie- 1 noiembrie, a avut loc ediţia jubiliară, realizându-se o prezentare cantitativă şi calitativă a studiilor prezentate în cele 10 ediţii ale Simpozionului, încadrată în istoriografia cercetărilor privind istoria financiar-bancară din Transilvania anilor 1962-2009. În 2010 s-a înfiinţat Asociaţia Română de Istorie Bancară - Oradea, înregistrată la Ministerul Finanţelor Publice, cu scopul de a impulsiona cercetările de istorie financiar-bancară din România şi ţările Europei Centrale pentru perioada de timp: secolul al XVIII-lea - secolul XXI-lea.
„Afirmarea în plan social, cultural-ştiinţific şi politic a unei naţiuni are la bază forţa economică pe care reuşeşte să şi-o clădească în timp. Ea trebuie acomodată cerinţelor vremurilor, împletind practicile de muncă tradiţionale cu impulsurile modernizatoare oferite de descoperirile ştiinţifice, patrimoniul preindustrial şi industrial, organizarea muncii în gospodăria sătească, meşteşuguri, industrie, diverse tipuri de afaceri. În viaţa de zi cu zi a individului şi a oricărui popor/naţiune, economicul îşi spune cuvântul. Asigurarea unui loc de muncă, a hranei zilnice îndestulătoare, a unui spaţiu locativ decent - plămădeşte în timp şi transmite colectivităţii: stabilitate, vigoare, curaj, demnitate, încredere în prezent şi viitor. Pentru a sesiza şi certifica aceste calităţi în spirala afirmării lor de-a lungul epocilor istorice, este necesară cercetarea istoriei economiei de către specialişti: istorici, economişti, jurişti, antropologi, sociologi”, se afirmă în prezentarea ediţiei din acest an, făcută de prof. univ. dr. Mihai D. Drecin.
Festivitatea de deschidere va avea loc vineri, 21 octombrie, la ora 9.00, în Sala Birou Senat, Pavilionul A, parter, şi va continua între orele 10.30-13.00, cu lucrări în plen, în aceeaşi locaţie. Lucrările pe secţiuni se vor desfăşura tot vineri, în Campus Nou, Pavilion V, Facultatea de Istorie, între orele 15.00-18.30. Participă universitari şi cercetători, istorici, economişti, jurişti, sociologi, consilieri şi funcţionari de bancă din Burgas, Chişnău, Cagliari, Ljubljana, Pecs, Arad, Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Ineu, Satu Mare, Săcueni, Suceava şi Târgu Mureş.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.