Consiliile județene și prefecturile din Arad, Bihor, Satu Mare și Timiș au semnat vineri, la Oradea, un protocol de colaborare pentru susținerea implementării proiectului Via Carpatia, în special a tronsonului care tranzitează teritoriile celor patru județe. Evenimentul a avut loc în cadrul conferinței internaționale cu tema ,,Dezvoltarea infrastructurii rutiere transeuropene Via Carpatia în România”, găzduită de Consiliul Județean Bihor.

Oficialități din România, Ungaria, Polonia și Slovacia au participat vineri, 23 martie, la conferința internațională dedicată proiectului trans-european Via Carpatia, desfășurată în sala de ședințe a CJ Bihor. Via Carpatia reprezintă un traseu rutier, care va face legătura între Marea Baltică și Marea Neagră. Traseul începe în Lituania, la Kaunas, continuând în Polonia, Slovacia și Ungaria. Pe teritoriul României, traseul va avea două direcții, una spre portul Constanța, pe ruta Oradea – Arad – Timișoara – Lugoj – Deva – Sibiu – Pitești – București – Constanța, și una spre frontiera româno-bulgară, la viitorul pod peste Dunăre de la Calafat-Vidin, pe ruta Oradea – Arad – Timișoara – Lugoj – Drobeta Turnu Severin – Vînju Mare – Calafat. Proiectul Via Carpatia a fost aprobat în anul 2006, când miniștrii de transport din Polonia, Lituania, Slovacia și Ungaria au semnat o declarație comună pentru extinderea rețelei trans-europene de transport prin crearea unei rute mai scurte de-a lungul axei nord-sud, care va conecta cele patru state. În 2010, s-a semnat o declarație prin care un traseul urma să fie extins în România, Bulgaria și Grecia.

La conferința internațională organizată de CJ Bihor, din partea română au participat prefectul Ioan Mihaiu, președintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, cei doi vicepreședinți, Ioan Mang și Traian Bodea, eurodeputatul Emilian Pavel, președintele CJ Satu Mare, Pataki Csaba, președintele CJ Timiș, Călin Dobra, vicepreședintele CJ Arad, Sergiu Bilcea, prefectul de Satu Mare, Darius Filip, prefectul de Timiș, Eva Andreaș, și subprefectul de Arad, Vasilică Damian. A lipsit secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Maria Magdalena Grigore, care nu a mai venit din cauză că zborul de la București la Oradea avea o întârziere anunțată de 200 minute. Din Ungaria a fost prezent Toth Andor, secretar de stat adjunct la Ministerul Dezvoltării, din Polonia - Piotr Miaso, conducător la Administrarea Drumurilor Regiunea Podkarpatckie, iar din Slovacia - Barbara Kovacova, EGTC Via Carpatia din Kosice. Oaspeții din străinătate au prezentattraseul Via Carpatia pe teritoriul țărilor lor, stadiul lucrărilor, dar și avantajele acestui proiect. Piotr Miaso a menționat că ”este absolut crucial să existe presiune din partea regiunilor” pe unde va trece Via Carpatia asupra Guvernului pentru ca acest proiect să se realizeze. ”Dacă vreți să aveți puterea de a convinge Guvernul trebuie să fiți uniți”, a precizat polonezul, adăugând că, în prezent, sunt semnate protocoale de către șapte regiuni: toate regiunile de pe traseul Via Carpatia din Polonia și Slovacia, precum și din regiunea vizată din Ungaria. ”Sper că înainte de a mă pensiona să pot conduce pe întregul traseu al Via Carpatia”, a mai menționat Piotr Miaso, precizând că mai are 15 ani până la pensie.

Prefectul Ioan Mihaiu a menționat că există sprijin din partea Guvernului României pentru realizarea porțiunii care traversează teritoriul țării noastre. ”Ceea ce facem noi aici e tocmai pentru a urni lucrurile”, a declarat Mihaiu. ”Scopul întâlnirii este acela de a prezenta iniţiativa noastră, din vestul ţării, prin care vrem să aderăm conceptului Via Carpatia, cea mai estică autostradă din Uniunea Europeană, care va lega cele trei mări: Mare Nordului, Marea Mediterană şi Marea Negră. Proiectul este într-o fază mult mai înaintată în celelalte ţări. Noi astăzi (n.r. – vineri) dorim să semnăm un protocol prin care cele patru judeţe din vestul României susţin să fim parte în această autostradă, cu atât mai mult cu cât, în bună parte, se suprapune peste autostrăzile din România, - Arad-Timişoara, Timişoara-Marea Neagră -. De asemenea, ar fi în România o altă rută pornită în sud către Bulgaria care va ajunge apoi la Marea Mediterană. Proiectul este finanţat cu fonduri europene”, a menționat președintele CJ Bihor, Pasztor Sandor. Printre cei care susțin proiectul, se numără europarlamentarul bihorean Emilian Pavel, care a semnat inițiativa încă din primul an de mandat, în 2014. „La noi, ar fi două variante: ori să încercăm forţarea să se intre pe la Satu Mare şi să coboare până la Arad, ori, să intre la Borş şi să coboare la Arad, Lugoj, Caransebeş, Calafat”, declara Pavel, înainte de conferință.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții județelor Arad, Bihor, Satu Mare și Timiș au semnat un protocol de colaborale regională pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere în zona de Vest a României, inclusiv realizarea tronsonului Via Carpatia. Parteneriatul este valabil până în decembrie 2022.