Ideea unui nou spital prinde contur în Oradea. Luni, într-o conferință de presă desfășurată pe strada Vlădeasa, locul în care se va construi unitatea medicală, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, primarul Oradiei, Florin Birta, și medicul Gheorghe Carp au dat mai multe detalii.

Primul pas în construirea noului spital a fost identificarea spațiului unde acesta urmează să fie construit. 

„Avem nevoie de un spital nou care să rezolve problemele cu care ne confruntăm. Noul spital va fi ridicat la jumătatea străzii Vlădeasa. Aici avem o suprafață de 2,5 hectare, care a aparținut unităților militare în anii anteriori, care va fi transferată de Consiliul Județean Bihor spre Primăria Municipiului Oradea. Transferul va fi supus la vot în următoarea ședință a Consiliului Județean”, a spus președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

Primarul Florin Birta a subliniat că locația este una potrivită. „Primăria se ocupă de demolarea clădirilor abandonate și împreună cu cele două spitale vom face studiile de fezabilitate. În același timp, colegii mei din cadrul Direcției de Management Proiecte cu Fonduri Europene vor căuta soluții pentru finanțarea din fonduri europene a unității medicale”, a spus edilul.

Detalii medicale cu privire la noua construcție a dat dr. Gheorghe Carp, care se ocupă de coordonarea spitalelor din Oradea.

„Necesitatea acestui spital este evidentă în pandemia prin care trecem pentru că structura spitalelor nu era pregătită pentru asemenea evenimente. Este o idee care s-a născut în urmă cu două luni. Spitalul va cuprinde două secții de Boli Infecțioase cu 100 de paturi, dar și o rezervă de 50 de paturi în conservare pentru situațiile epidemice. Totodată, o secție de pneumologie de 100 de paturi, cu 30 de tuberculoză, necesară tratării pacienților cu boli transmisibile. Noul spital va corespunde tuturor cerințelor secolului XXI, saloane de maxim două paturi, presiune negativă pentru ca transmiterea eterogenă a virusurilor și bacteriilor să nu aibă loc. O secție proprie de imagistică, cu computer tomograf și aparat radiologic și o secție de Terapie Intensivă pentru că, până acum, pacienții gravi de pe aceste secții erau transferați în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal ceea ce, în actuala conjuctură, și în viitor, nu va mai putea fi posibil”, a spus Carp.