Calendar creștin ortodox: Sfinții Mucenici Tarah, Prov și Andronic

Calendar greco-catolic: Sf. m. Prob, Tarah și Andronic

REMEMBER 12 OCTOMBRIE

1449: Bătălia de la Tămășeni, pe Siret. Cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara, Bogdan al II–lea devine domn al Moldovei.

1492: Cristofor Columb a acostat în Insulele Bahamas, crezând că a ajuns în Asia de Est și nerealizând că a ajuns în apropierea coastelor Americii.

1595: Ștefan Răzvan, domn al Moldovei, ocupă Bucureștii.

1777: Grigore al III-lea Ghica este ucis la Iași din porunca sultanului.

1808: Napoleon I și Alexandru I semnează convenția prin care Rusia anexează Moldova și Țara Românească.

1810: Primul festival Oktoberfest: Cetățenii din München au fost invitați să se bucure de celebrarea căsătoriei prințului Ludwig I al Bavariei cu prințesa Therese von Sachsen-Hildburghausen.

1823: Scoțianul Charles MacIntosh a pus în vânzare primele pelerine de ploaie.

1872: Decret imperial privind înființarea Universității Franz Joseph din Cluj, cu patru facultăți: filosofie și litere, matematică și științele naturii, drept și medicină.

1910: A fost descoperit, în catedrala din Aachen, sarcofagul cu rămășițele împăratului Otto al III-lea (Sfântul Imperiu Roman) (980-1002).

1915: Asistenta medicală britanică Edith Cavell a fost executată de germani pentru că a ajutat trupele Antantei să se retragă din Belgia.

1931: Se inaugurează statuia lui Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia. Are 30 de metri înălțime fără să se includă cei 8 metri ai soclului, lățimea între brațe este de 28 metri, are o greutate de 635 de tone și este situată pe vârful muntelui Corcovado la o altitudine de 700 de metri.

1935: S-a născut Luciano Pavarotti, tenor italian (d. 2007)

1944: Municipiul Oradea a fost eliberat de către unități militare românești și sovietice, de sub ocupația maghiară fascistă. Ziua orașului.

1946: A fost înființat Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon”, din București.

1960: Nikita Hrușciov înfuriat lovește cu pantoful în masă la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, pentru a protesta la o afirmație a unui lider filipinez despre politica sovietică colonială a Uniunii Sovietice în Europa de Est.

1964: Sovieticii au lansat Voskhod I în spațiu, prima navă spațială capabilă să transporte trei persoane pe orbita Pământului.

1968: Se deschide a XIX-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară din Mexico City, Mexic; România a obținut 15 medalii (4 aur, 6 argint, 5 bronz).

2005: A fost lansată a doua misiune chineză cu oameni la bord, Shenzhou 6, pentru 5 zile pe orbită.