Calendar creștin ortodox: †Sfântul Emilian de la Durostor; Sfântul Cuvios Pamvo - Vindecarea slugii sutașului - Sfântul Ioan Gura de Aur. 

Calendar greco-catolic: Duminica 4 dR (a Vindecării slugii sutașului și a Sf. Părinți de la primele șase sinoade ecumenice). Sf. m. Emilian din Durostorum.

REMEMBER 18 IULIE

64: Roma a fost cuprinsă de un incendiu de proporții; împăratul Nero s-a folosit de acest eveniment pentru a începe persecuția asupra creștinilor.

1711: Marea confruntare de la Stănilești dintre forțele ruso–române, conduse de țarul Petru I al Rusiei și de Dimitrie Cantemir, domnul Moldovei, și cele otomane. Victoria turcilor a obligat pe Cantemir să–și părăsească tronul și să se refugieze în Rusia, unde a devenit consilierul țarului.

1883: Ia ființă Serviciului Meteorologic al României sub conducerea lui Ștefan Hepites. (30 iulie stil nou)

1898: Marie și Pierre Curie au anunțat descoperirea unui nou element și au propus să se numească poloniu, după numele țării natale a Mariei Curie, Polonia.

1918: S-a născut Nelson Mandela, primul președinte de culoare al Republicii Africa de Sud, laureat al Premiului Nobel (d. 2013)

1918: A doua zi după uciderea familiei imperiale ruse, Marea Ducesă Elisabeta Fiodorovna, Marele Duce Serghei Mihailovici, Prințul Ioan Constantinovici, Prințul Constantin Constantinovici, Prințul Igor Constantinovici și Prințul Vladimir Palei sunt uciși într-o mină de fier abandonată de către CEKA.

1925: Adolf Hitler a publicat manifestul său personal, intitulat Mein Kampf.

1938: A murit Regina Maria a României (n. Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha), soția Regelui Ferdinand I al României (n. 1875)

1942: Al Doilea Război Mondial: Statele Unite declară război Ungariei, Bulgariei și României.

1944: Al Doilea Război Mondial: Hideki Tōjō demisionează din funcția de prim-ministru al Japoniei din cauza numeroaselor eșecuri în efortul de război.

1955: A luat ființă Adunarea Parlamentară a NATO.

1965: A fost lansată stația automată rusească „Sonda 3” care a fotografiat partea nevăzută a Lunii.

1966: Se lansează misiunea Gemeni 10 cu astronomii John Watts Young și Michael Collins la bord într-o misiune de 70 de ore care include andocarea pe orbită cu vehiculul țintă Agena.

1969: Au început lucrările pentru construcția barajului Brazi-Valea Neagră, în cadrul sistemului hidrotehnic Runcu-Baia Mare.

1980: India devine cea de-a șasea țară care lansează în spațiu un satelit pe cont propriu.

1998: Conflictul din Kosovo. Cel puțin 110 albanezi din Kosovo au fost uciși în luptele de lângă granița cu Albania.

2007: Un Airbus A320, al companiei TAM, s-a lovit de o clădire a aeroportului Congonhas din Sao Paulo, incident în urma căruia au murit 200 de oameni.

2012: Cel puțin șapte oameni au fost uciși, și alți 32 au fost răniți, în urma unui atentat terorist cu bombă plasată într-un autobuz, cu turiști israelieni, aflat la Aeroportul Burgas din Bulgaria.