Calendar ortodox:  † Sfântul Proroc Zaharia

Calendar greco-catolic: Sf. pf. Zaharia, tatăl Înaintemergătorului.

Remember 5 septembrie 

1666: Se termină Marele incendiu din Londra: 10.000 clădiri inclusiv Catedrala Saint Paul din Londra sunt distruse, însă numai 6 oameni au murit.

1698: Țarul Petru cel Mare al Rusiei a introdus un impozit pe bărbi, cu excepția clerului și a țărănimii, pentru a-și determina poporul să renunțe la obiceiurile orientale.

1725: Nunta regelui Ludovic al XV-lea al Franței cu Maria Leszczyńska.

1793: Revoluția franceză: Convenția națională franceză inițiază domnia terorii.

1839: Regatul Unit declară război dinastiei Qing din China.

1905: Sub medierea președintelui SUA Theodore Roosevelt, războiul ruso-japonez a luat sfârșit prin semnarea tratatului de la Portsmouth.

1914: Primul Război Mondial: A început prima bătălie de pe Marna, în care au murit 550.000 de soldați, după ce armata franceză a atacat armata germană care avansa spre Paris.

1916: Primul Război Mondial: A început Bătălia de la Bazargic.

1939: Japonia și Statele Unite își declară neutralitatea în "războiul european".

1940: Regele Carol al II-lea suspendă Constituția din februarie 1938 și cedează generalului Ion Antonescu principalele prerogative regale.

1944: Armata a IV-a română oprește ofensiva germano-ungară din centrul Transilvaniei.

1944: Belgia, Țările de Jos și Luxemburg constituie Benelux.

1946: Tratatul Gruber-De Gasperi: Italia recunoaște limba germană, alături de limba italiană, ca limbă oficială în Trentino-Tirolul de Sud. Locuitorilor le este permis în mod expres să revină la vechile nume, de dinaintea italienizării forțate practicate de regimul Mussolini.

1960: Poetul Léopold Sédar Senghor este ales primul președinte al Senegal.

1972: Jocurile Olimpice de la München: Opt teroriști arabi, reprezentând grupul militant „Septembrie Negru", au pătruns în Satul Olimpic, au ucis 2 membri ai delegației Israelului și i-au luat ostateci pe alți 9. În timpul operațiunii de salvare au murit ostaticii, 5 teroriști și un polițist.

1977: Programul Voyager: NASA lansează nava spațială Voyager 1. Va fi primul obiect creat de om care va ajunge în spațiul interstelar.

1980: Inaugurarea tunelului St. Gotthard din Elveția; cel mai lung tunel de autostradă din lume (16,22 km) și se întinde de la Goschenen la Airolo.