Una dintre filele de aur ale istoriei românești este cea scrisă la 25 octombrie 1944, când armatele română și sovietică eliberau nord-vestul Transilvaniei de sub barbara și vremelnica ocupație horthystă, ultimele brazde dezrobite din sfântul pământ românesc fiind orașele Satu Mare și Carei.

Instituită prin  Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959, Ziua Armatei Române este sărbătorită la 25 octombrie, țara întreagă îmbrăcând haine de sărbătoare în această zi fastă pentru națiunea română.

În contextul noilor măsuri ce vizează combaterea pandemiei de coronavirus, festivitatea de ieri, 25 octombrie, dedicată Zilei Armatei Române, a fost la fel de scurtă ca anul trecut, organizatorii beiușeni rezumându-se la serviciul religios și la ceremonia depunerii de coroane. Totuși evenimentul a fost onorat printr-o prezență consistentă a cadrelor militare active, în rezervă și retragere, precum și a autorităților locale. La festivitatea de la Monumentul Vânătorului de Munte au participat primarul Gabriel Popa, locotenent-colonelul Angelin Buf, comandantul unității militare locale, locotenent-colonelul Mihai Smeu, comandantul Detașamentului 4 Jandarmi Beiuș, sublocotenentul Flaviu Man, adjunctul comandantului Secției de Pompieri Beiuș, agentul șef de poliție Cristian Laza, unii consilieri locali – Nicoleta Kovacs și Dorina Popa și reprezentanții Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza” și cei ai Asociației Naționale  Cultul Eroilor „Regina Maria”.

După intonarea Imnului de Stat, au urmat ceremonia religioasă și festivitatea depunerii de coroane, unde am remarcat că și în acest an comandanții unităților și subunităților aparținând Ministerului Apărării Naționale sau Ministerului Afacerilor Interne au adus un omagiu floral comun celor care au dat jertfa supremă pentru patrie.