Ca în fiecare primăvară, la 15 martie, comunitățile maghiare din țara vecină sau din alte colțuri ale lumii aniversează începutul revoluției pașoptiste, eveniment ce reprezintă un reper al luptei națiunii vecine pentru libertate și democrație.

Chiar dacă pretențiile teritoriale neîntemeiate ale guvernului revoluționar maghiar de la 1848 au fost în opoziție cu idealurile legitime ale românilor ardeleni, care aspirau la libertate și unitate națională, împreună cu frații lor de peste munți, acum, după 174 de ani de la declanșarea revoluției pașoptiste europene, suntem în măsură, români și maghiari deopotrivă, să extragem esențialul din programele revoluționarilor de atunci, și anume atașamentul acestora față de ideile generale de libertate individuală și națională.

La Beiuș, unde concordia dintre comunitatea românească, net majoritară, și cea maghiară, mult mai redusă numeric, marchează viața cotidiană, festivitățile dedicate Zilei maghiarimii de pretutindeni au devenit o manifestare a normalității. În acest an, etnicii maghiari beiușeni au devansat aniversarea menționată, festivitățile dedicate declanșării revoluției de la 1848 din Ungaria având loc duminică, 13 martie.

Manifestările festive au început la biserica reformată, cu ceremonia religioasă oficiată de parohul Elek-Ștefan Reman, după care un grup de elevi de la secția maghiară a Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu” din Beiuș a susținut un scurt program artistic, interpretând cântece și recitând poezii în limba maternă.

A urmat o scurtă alocuțiune rostită de Anita Balint, președinta filialei locale a UDMR, iar la finalul evenimentului aniversar participanții s-au deplasat la bustul poetului Petofi Sandor, din fața bisericii reformate, unde au fost depuse jerbe și coroane de flori.

Prezentă la aniversarea Zilei maghiarimii de pretutindeni, prof. Elisabeta-Monica Buhaș, directoarea adjunctă a Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu”, a evidențiat importanța revoluției pașoptiste pentru națiunea maghiară, iar Anita Balint a transmis un mesaj de bună conviețuire cu majoritatea românească.