Primarul comunei Pietroasa, Alin Laza, alături de subsecretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Gabriel Traian Ghilea, au semnat contractul de finanțare pentru un proiect care vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și canalizare din satele Chișcău, Măgura și Giulești.

Proiectul, cu o valoare de 13.088.693,24 lei, este finanțat de Ministerul Dezvoltării prin Programul „Anghel Saligny”.

„Este un pas important pentru întreaga comunitate. Locuitorii satelor Chișcău, Măgura și Giulești vor beneficia, în sfârșit, de o infrastructură modernă de apă și canalizare, absolut necesară pentru un trai decent. De asemenea, aceste lucrări vor contribui la protejarea mediului printr-un sistem eficient de epurare a apelor uzate”, a declarat primarul Alin Laza.

Proiectul de investiții include captarea unui nou izvor, care va asigura o sursă sigură de apă potabilă, construirea unei stații moderne de tratare a apei și realizarea unui sistem de canalizare și epurare în satele Chișcău, Măgura și Giulești, cu stația de epurare amplasată la Cociuba.

„Această amplasare a fost gândită pentru a reduce costurile și a eficientiza întreaga rețea de canalizare, făcând-o suficientă pentru întreaga comună”, a explicat primarul Laza.

Prin acest proiect, peste 700 de locuitori din Pietroasa vor avea acces la apă curată și o rețea de canalizare modernă. Primarul Alin Laza a anunțat că, în perioada următoare, va începe procedura de licitație publică pentru selectarea constructorului.

„Prin susținerea acestor investiții, ne dorim să oferim condiții de trai mai bun pentru locuitorii comunei Pietroasa. Pe viitor, obiectivul nostru este ca și alte comune din Bihor și România să beneficieze de astfel de proiecte. Dezvoltarea rurală este o prioritate pentru Ministerul Dezvoltării”, a menţionat Subsecretarul de stat Gabriel Traian Ghilea.

Pe lângă acest proiect de infrastructură, Primăria Pietroasa are în derulare alte investiții printre care modernizarea localității Gurani, cu finanţare asigurată prin Programul Anghel Saligny. Acest proiect va include reabilitarea carosabilului și a rigolelor pe un tronson de 5 km. În plus, comuna are în derulare patru alte proiecte finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență, dintre care unul este deja în lucru, iar celelalte trei se află în faza de autorizare. Acestea includ anveloparea a două cămine culturale, a unei școli și a sediului primăriei pentru a asigura eficiența energetică.

Un alt proiect are ca obiectiv modernizarea iluminatului public, prin înlocuirea a 350 de corpuri de iluminat cu unele eficiente energetic.

Totodată, Primăria Pietroasa are în vedere proiectarea unui parc fotovoltaic pe o suprafață de 7,5 hectare, destinat alimentării iluminatului public și clădirilor publice din comună (școli, capele, cămine culturale, primăria, dispensarul și sala de sport).

Un alt proiect prevede realizarea de stații de încărcare electrică. Este vorba de patru puncte de încărcare, dintre care două amplasate în Pietroasa și două în Chișcău.

La Pietroasa se lucrează, de asemenea, la introducerea rețelei de gaz în patru localități ale comunei Pietroasa, ca parte a unui proiect realizat în colaborare cu comunele Rieni, Lazuri, Buntești și Drăgănești, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI).

Primarul Alin Laza a adăugat că, în prezent, comuna Pietroasa derulează încă patru proiecte prin Compania Națională de Investiții (CNI), care vizează reabilitarea a două poduri și a unor zone afectate de alunecări de teren, printre care un zid în Chișcău și lucrări la alunecările de teren din zona Alieu spre Boga.

Primarul Alin Laza a declarat că două cămine culturale, din satele Chișcău și Pietroasa, vor fi modernizate cu finanțare de la Compania Națională de Investiții (CNI) și din bugetul local, lucrările urmând să înceapă în curând.