După o pauză de doi ani, cauzată de pandemia de coronavirus, Asociația „Avram Iancu” Beiuș, în parteneriat cu Primăria municipiului Beiuș, Consiliul Județean, Prefectura și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, a organizat cea de-a XV-a ediție a Concursului „Avram Iancu, Craiul Munților”.

Concursul, având o tematică inspirată din viața și activitatea marelui patriot ardelean Avram Iancu, se adresează atât elevilor de gimnaziu, cât și celor de liceu. Conform regulamentului, echipajele înscrise la concurs au fost formate din câte trei membri și s-au întrecut la două probe, una teoretică și alta aplicativă. Totodată, fiecare echipaj a contribuit cu câte un obiect tradițional la expoziția organizată în paralel cu concursul propriu-zis. În plus, membrii echipajelor s-au prezentat în costume populare specifice etniei și zonei din care provin, costume pe care juriul le-a analizat pe parcursul tradiționalei parade a portului popular desfășurate pe străzile Beiușului.

Au răspuns invitației organizatorilor 23 de echipaje, 18 de gimnaziu și 5 de liceu, din județele Bihor, Sălaj și Hunedoara.

Festivitatea de deschidere a Concursului „Avram Iancu, Craiul Munților” a avut loc în Parcul Central, după care au urmat prezentarea obiectelor tradiționale și parada portului popular. Cu această ocazie, Viorel Ianc, președintele Asociației „Avram Iancu” Beiuș, a anunțat scopurile celei de-a XV-a ediții a concursului dedicat memoriei marelui luptător pașoptist:

„Ne-am adunat aici cu mare bucurie după doi ani, doi ani după alți cincisprezece în care, de Înălțarea Domnului, pe vremea cireșelor, ne-am străduit să marcăm nașterea lui Avram Iancu. Am legat evenimentul de moartea lui Avram Iancu, petrecută în urmă cu 150 de ani. Dedicăm această manifestare comemorării Crăișorului. Am depus și a fost aprobat și finanțat de Consiliul Județean Bihor proiectul «Avram Iancu – 150 de ani de istorie»”.

Tibor Fenesi, secretarul general al Prefecturii Bihor, a transmis organizatorilor, în numele instituției pe care o reprezintă, un mesaj de felicitare pentru eforturile depuse în vederea promovării istoriei naționale, subliniind, totodată, că este mândru de apartenența sa la marea colectivitate vulcanistă beiușeană.

Salutul Primăriei municipiului Beiuș a fost prezentat de viceprimarul Dragoș Balog, care a promis că administrația locală va continua să susțină proiecte cu impact educațional, cultural și caritabil, precum cele inițiate de Asociația „Avram Iancu”.

Concursul propriu-zis a avut loc la Colegiul Național „Samuil Vulcan” și, după o întrecere palpitantă, au fost stabilite echipajele premiante. La categoria „Gimnaziu”, premiul I a fost obținut de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Căbești, urmați de colegii lor de la Curățele și Răbăgani. În competiția liceenilor, podiumul a fost ocupat, în ordine, de Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, Colegiul Național „Samuil Vulcan”, ambele din Beiuș, și Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita. Așa cum ne-au obișnuit, organizatorii au mai premiat autenticitatea obiectelor tradiționale: Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita – Premiul I, Școala Gimnazială Uileacu de Beiuș – Premiul II, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș, Școala Gimnazială „Viorel Horj” Drăgănești și Școala Gimnazială Vața de Jos (Județul Hunedoara) – Premiul III. Cât privește frumusețea costumelor populare, pe primul loc s-au clasat elevii școlilor gimnaziale din Curățele și „Avram Iancu” Halmașd (Județul Sălaj), urmați de cei ai Școlii Gimnaziale „Petru Miheș” Meziad și ai Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, în timp ce pe treapta a treia a podiumului au urcat echipajele școlilor gimnaziale Răbăgani și „Nicolae Popoviciu” Beiuș.

La finalul activității, președintele Viorel Ianc și-a manifestat bucuria vizavi de numărul mare de participanți la concurs și a anunțat că echipajele care au urcat pe podium vor participa la excursia tematică intitulată „Pe urmele lui Avram Iancu”.