Proiectul organizat de Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Bihor (ADD) și Municipiul Oradea, prin care se dorește descoperirea produselor tradiționale „DE BIHOR”, a fost lansat la poalele Munților Apuseni, mai precis în orașul Ștei, unde s-a bucurat de un imens succes.

Inițiativa primarului orașului Ștei, ing. Iulian Balaj, de a lansa invitații – prin intermediul rețelelor de socializare – locuitorilor din acest minunat colț de județ de a participa la startul food truck-urilor „DE BIHOR”  s-a dovedit deosebit de inspirată, deoarece platoul din fața Casei de Cultură „Miron Pompiliu” Ștei a fost luat cu asalt de numeroși vizitatori care, cu siguranță, au admirat, dar și degustat bunătățile oferite de nenumărații producători autohtoni. Din start trebuie apreciat efortul autorităților locale – reprezentate de ing. Iulian Balaj și ec. Marius Cioară, primarul și viceprimarul orașului Ștei – care s-au situat la înălțimea evenimentului printr-o organizare ireproșabilă, în care toți cei implicați, de altfel, și-au făcut din plin datoria. Acest proiect organizat de ADD Bihor – președinte Călin Gal Grațian, vicepreședintele CJ Bihor; director Vitalyos Barna; expert tehnic Traian Turle – este organizat în județul Bihor în perioada 17 octombrie – 6 noiembrie, evenimentele de tip road shows derulându-se pe durata a cinci etape. Astfel, după ce prima „aventură” a început ieri la Ștei, caravana food truck-urilor „DE BIHOR” va fi prezentă mâine, 19 octombrie, la Beiuș; 26 octombrie, la Aleșd; 30 octombrie, la Marghita, pentru ca la Oradea să poposească pe 6 noiembrie, în toate localitățile intervalul orar fiind 8.30 – 18.30. Caravana food truck-urilor „DE BIHOR” care a fost amplasată la Ștei – în care contribuția lui Dan Păcală, din cadrul CJ Bihor, a fost una extraordinară, fiind practic un adevărat „argint viu” – a reușit să facă produsele bihorene să ajungă la cei care îndrăgesc și mai ales la cei care încă nu au reușit să le descopere valoarea. Astfel, în rulota „Băuturi de Bihor” au fost prezente băuturi alcoolice și non-alcoolice de la producătorii autohtoni, în timp ce rulota „Aluat de Bihor” a fost bine garnisită cu specialități pe produse de patiserie și brutărie, gătite pe loc sau comercializate de producătorii locali, iar cele două rulote „Tradiționale de Bihor” au oferit produse alimentare semi-procesate, procesate ambalate sau neambalate de la producătorii autohtoni. Și pentru ca superba zi de adevărată toamnă bogată să fie pe deplin apreciată de cei prezenți, autoritățile locale le-au oferit o surpriză plăcută, prin organizarea unui superb program artistic, mult apreciat, susținut de Ansamblul „Doina Șteiului” – Andra Maria Sabău, Iuliana Tătar, Mihai Călin Cionca, Gabriel Dumitru Cionca, Mădălin Foghiș – care a încântat numeroasa asistență, dintre care câțiva tineri mai curajoși și-au etalat cunoștințele în „jocurile populare specifice zonei de pe cursul superior al Crișului Negru”, conform spuselor prof. ec. Ioan Mateiaș, bun cunoscător al folclorului bihorean, și nu numai, prezent la acest eveniment derulat în orașul Ștei, care din anul 2019 face parte din rețeaua ATRIUM și e înscris pe orbita rutelor culturale europene, iar patrimoniul său arhitectural și urbanistic este integrat în cel european.